PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zapobieganie porażeniu bulw zarazą ziemniaka

Autor: Katarzyna Szulc

Dodano: 21-09-2017 07:35

Tagi:

Na zdolność przechowalniczą bulw ziemniaka w dużym stopniu wpływa przygotowanie plantacji do zbioru. Sposób niszczenia naci przekłada się na poprawę bądź obniżkę stanu fitosanitarnego zebranych bulw.



Zaraza ziemniaka to najgroźniejsza z chorób występujących zarówno w okresie wegetacji, jak i przechowywania. Sprawcą jest organizm grzybopodobny Phytophthora infestans. Pierwsze objawy na bulwach mogą wystąpić już w polu, jednak najczęściej obserwuje się je dopiero w okresie przechowywania. Nasilenie występowania infekcji w tym okresie można znacznie ograniczyć poprzez desykację łętów przed zbiorem. Natomiast mechaniczne niszczenie naci, często wykorzystywane przez mniejszych plantatorów ze względu na niski koszt, w latach silnego nasilenia występowania zarazy przyczynia się do dużego porażenia bulw. Związane jest to z dużą ilością zarodników zalegających w resztkach roślinnych na powierzchni gleb. Przy dużej wilgotności łatwo wnikają one do gleby, a następnie przez skórkę i przetchlinki przedostają się do wnętrza bulw. Części nadziemne ziemniaków bywają też eliminowane zabiegiem mieszanym, tj. mechaniczno-chemicznym. Najpierw nać niszczona jest mechanicznie. Następnie w ciągu doby od zabiegu przeprowadzana jest desykacja. Metoda znajduje zastosowanie zwłaszcza na bujnych plantacjach, z silnie rozwiniętą nacią. Jest to metoda stosunkowo bezpieczna, niepowodująca wzrostu porażenia bulw zarazą.

TERMIN DESYKACJI

Termin desykacji powinien być dostosowany do stanu plantacji, technologii uprawy, wcześniejszej ochrony chemicznej, a także grupy wczesności odmian i panujących warunków agrometeorologicznych. Przyjmuje się, że odpowiednią fazą roślin do wykonania zabiegu na plantacjach ziemniaka jadalnego oraz przemysłowego jest początek starzenia się roślin (BBCH 90). To moment, w którym liście dolnych partii rośliny żółkną, intensywny wzrost roślin naturalnie wyhamowuje, a owoce (jagody) marszczą się i zmieniają kolor.

Desykację wykonuje się na 7-14 dni przed kopaniem bulw, w zależności od stanu (zieloności części nadziemnych) roślin. U odmian średnio wczesnych 7 dni przed zbiorem, a dla późniejszych 14 dni przed zbiorem. Termin ten nie dotyczy plantacji nasiennych, na których zabieg przeprowadza się w lipcu. Ma on za zadanie nie tylko ochronić bulwy przed porażeniem, lecz także ograniczyć ich wielkość.

Do desykacji stosuje się preparaty zawierające jedną z substancji czynnych: jon dikwatu, glufosynat amonu, karfentrazon etylu. Aby uzyskać pełniejszy efekt, chemiczne niszczenie naci przeprowadza się najczęściej w dwóch zabiegach, stosując dawki dzielone (tab.). Jon dikwatu (dibromekdikwatu) wykazuje działanie parzące i nie przemieszcza się w roślinie, m.in. dlatego preparaty na nim bazujące zaleca się stosować dwukrotnie (w celu lepszego pokrycia i dotarcia w głąb łanu). Glufosynat amonu wykorzystuje naturalne procesy biochemiczne i powoduje zahamowanie przebiegu fotosyntezy, w wyniku czego rośliny żółkną, więdną i usychają. Preparat na bazie tej substancji czynnej działa wgłębnie i jest rozprowadzany wewnątrz liści. Karfentrazon etylu jest inhibitorem enzymu procesu fotosyntezy i zwiększa nadwrażliwość roślin na światło. Preparat zawierający tę substancję czynną działa kontaktowo.

WPROWADZENIE DODATKU FUNGICYDU

W celu lepszej ochrony bulw przed zarazą ziemniaka do zabiegu desykacji (ostatniego) zaleca się dodanie fungicydu. Stosuje się dodatek 1/2 lub pełnej dawki na ha preparatów zarodnikobójczych. Sięgnąć można po środki bazujące na substancji czynnej fluazynamie, np.: Alta 500 SC, Altima 500 SC, Banjo 500 SC, Frowncide, Nando 500 SC, Jetlan 500 SC, Tamazynam 500 SC, Zignal 500 SC.

W PRZECHOWALNI

Chcąc utrzymać wysoką zdrowotność zebranego plonu, bulwy należy przetrzymywać w odpowiednich dla nich warunkach. Obejmują one dwa parametry - temperaturę powietrza i jej wilgotność. Bulwy przeznaczone na sadzeniaki wymagają niższych temperatur - 2-4°C, ziemniaki jadalne 4-6°C, a z przeznaczeniem do przetwórstwa 6-8°C.

Rozwojowi chorób sprzyja nie tylko zbyt wysoka temperatura powietrza, lecz także jego wysoka wilgotność (powyżej 90-95 proc.). Szczególnie regularnej kontroli wymagają przechowalnie, które nie są wyposażone w system zapewniający nawiewy powietrza i wietrzenia czy klimatyzatory. W takich pomieszczeniach w wyniku naturalnych procesów fizjologicznych - oddychania, transpiracji - szybko dochodzi do wzrostu temperatury, co prowadzi do wystąpienia chorób grzybowych, jak i bakteryjnych w dużym nasileniu. W warunkach wysokiej wilgotności i temperatury rozprzestrzeniają się one lawinowo. Dlatego kontrole warunków przechowywania, jak i zdrowotności bulw należy przeprowadzać systematycznie, minimum co 10 dni.

ZARAZA ZIEMNIAKA NA BULWACH

Na porażonych przez Phytophthora infestans bulwach tworzą się lekko wgłębione, nieregularne plamy o ołowianym kolorze. W miarę rozwoju infekcji plamy stają się wyraźniejsze, a miąższ ma rdzawą barwę, w efekcie czego w miejscu infekcji zamiera. Po przekrojeniu takiej bulwy obserwuje się rozmyte, nieregularne, rdzawe nacieki, bez widocznego rozgraniczenia od zdrowej tkanki. Porażone bulwy w okresie przechowywania są łatwo infekowane przez grzyby z rodzaju Fusarium lub bakterie i szybko gniją, zmieniając tkankę w mokrą, mulistą masę.

 

Artykuł ukazał się we wrześniowym numerze miesięcznika "Farmer"

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.205.153
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!