PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zaprawiać przed rizoktoniozą

Zaprawiać przed rizoktoniozą

Autor: farmer.pl/Tomasz Mroczkowski

Dodano: 17-04-2013 12:10

Tagi:

Rizoktonioza to powszechna choroba ziemniaka skutkująca poważnym spadkiem plonu ziemniaka i jego jakości.



Wywoływana jest przez grzyb Thanatephorus cucumeris. Objawia się ospowatością bulw, próchnieniem podstawy łodyg i gniciem kiełków. Bulwy są pokryte ciemnymi sklerotami, które pozostają na nich do wiosny. Skleroty stają się źródłem zakażenia kiełków, na których pojawiają się niewielkie, ale z czasem powiększające się brunatne plamy. Skutkuje to gniciem i zamieraniem pędów, żółknięciem nadziemnych części roślin i więdnięciem.

Jej szkodliwość polega głównie na zmniejszeniu obsady na polu poprzez uszkadzanie siewek. Odziaływanie toksyn na roślinę prowadzi do upośledzenia rozwoju roślin na skutek nieletalnych uszkodzeń korzeni siewek, jak i starszych roślin. Porażone starsze korzenie mogą zacząć gnić, powodując zmniejszenie jakości i masy plonu. Porażenie bulw prowadzi do strat także w okresie przechowywania.

Zapobiec tej chorobie możemy sadząc zdrowy, wolny od zakażenia materiał nasadzeniowy. Zaprawiając bulwy zwalczamy tą chorobę.

Przykładowe zaprawy zarejstrowane dla ziemniaka do walki z rizoktoniozą to przykładowo: Prestige Forte 370 FS, czy Monceren 250 FS

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.166.212.152
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!