Wywoływana jest przez grzyb Thanatephorus cucumeris. Objawia się ospowatością bulw, próchnieniem podstawy łodyg i gniciem kiełków. Bulwy są pokryte ciemnymi sklerotami, które pozostają na nich do wiosny. Skleroty stają się źródłem zakażenia kiełków, na których pojawiają się niewielkie, ale z czasem powiększające się brunatne plamy. Skutkuje to gniciem i zamieraniem pędów, żółknięciem nadziemnych części roślin i więdnięciem.

Jej szkodliwość polega głównie na zmniejszeniu obsady na polu poprzez uszkadzanie siewek. Odziaływanie toksyn na roślinę prowadzi do upośledzenia rozwoju roślin na skutek nieletalnych uszkodzeń korzeni siewek, jak i starszych roślin. Porażone starsze korzenie mogą zacząć gnić, powodując zmniejszenie jakości i masy plonu. Porażenie bulw prowadzi do strat także w okresie przechowywania.

Zapobiec tej chorobie możemy sadząc zdrowy, wolny od zakażenia materiał nasadzeniowy. Zaprawiając bulwy zwalczamy tą chorobę.

Przykładowe zaprawy zarejstrowane dla ziemniaka do walki z rizoktoniozą to przykładowo: Prestige Forte 370 FS, czy Monceren 250 FS