Stosunkowo wysokie zbiory to zasługa w głównej mierze dość dobrych dla buraków cukrowym warunków pogodowych. Wczesne siewy wydłużyły okres wegetacji. Wschody były dość wyrównane. Niesprzyjające stały się w wielu rejonach kraju majowe opady deszczu, które spowodowały nadmierne uwilgotnienie gleby. Utrudniało to stosowanie środków ochrony roślin w tym głównie sprawiały trudności w odchwaszczaniu.

Z kolei upały i brak opadów w miesiącach letnich głównie w północnych regionach spowodowały zahamowanie wzrostu korzeni. Kolejne miesiące (wrzesień, październik) sprzyjały intensywnemu wzrostowi roślin i gromadzeniu cukru. Dzięki temu generalnie w wielu gospodarstwach uzyskano dość wysokie plony buraków.

Plony buraków cukrowych w roku 2014 szacuje się na 603 dt/ha, tj. o 4,0 proc. więcej od plonów uzyskanych w roku 2013.

Najwyższe plony, odnotowano w województwach: opolskim (699 dt/ha), śląskim (630 dt/ha), zachodniopomorskim (624 dt/ha) i lubelskim (621 dt/ha), a najniższe w województwach warmińsko-mazurskim (510 dt/ha) i podkarpackim (553 dt/ha).

Natomiast najwięcej buraków cukrowych zebrano w województwach: wielkopolskim (ok. 2,5 mln t) oraz lubelskim i kujawsko-pomorskim (po ok. 2,1 mln t), zaś najmniejszą w województwach podlaskim (5,1 tys. t) i małopolskim (71,1 tys. t).

Źródło: GUS: Wynikowy szacunek produkcji głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2014 r.