Prof. Michał Komoczyński z Zakładu Biochemii Instytutu Biologii Ogólnej i Molekularnej Uniwersytetu Mikołaja Kopernika już w roku 2007 ogłosili wyniki swojej pracy na temat „zbawiennego” działania enzymów zawartych w ziemniaku na choroby układu krążenia. Nad zagadnieniem tym toruńscy naukowcy pracują od dziesięciu lat.

Dowiedli wtedy, że za dobroczynne działanie odpowiada enzym – apiraza. Teraz uczeni wyodrębnili kolejny enzym z ziemniaka – kinazę adenylanową. W podobny sposób do apirazy zmniejsza on ryzyko wystąpienia zawału. Nie tylko rozbija bowiem powodujące skrzepy skupiska płytek, ale też przywraca je do pierwotnej, normalnej postaci w organizmie.

Odkrycie działania tych enzymów jest nowością na skalę światową. Prof. Komoczyński ma nadzieje, że będzie to kolejny krok, aby udało się wyprodukować lek zapobiegający powstaniu zawału. Ziemniak może być tutaj „lekiem na całe zło”.

Źródło: farmer.pl