Podczas długotrwałego przechowalnictwa buraka cukrowego na pryzmach trzeba pamiętać o ograniczeniu do minimum strat masy i jakości surowca. Do podstawowych zasad związanych z tym procesem, jak przypomina Grupa Südzucker Polska, należy fakt, że miejsce pod pryzmę powinno być wyrównane, wolne od kolein, zlokalizowane w miejscu pozwalającym w każdych warunkach na załadowanie buraków. Warto pamiętać, że do przechowalnictwa i okrycia włókniną nadają się jedynie buraki zdrowe, nie przemrożone, nie uszkodzone, wolne od zanieczyszczeń organicznych (chwasty, liście), z jak najmniejszym udziałem zanieczyszczeń mineralnych.

- Pryzma powinna być wyrównana o prawidłowych wymiarach uwzględniających szerokość roboczą doczyszczarki. Powinna być całkowicie okryta zalecaną włókniną zaraz po wykopaniu buraków. Nie należy za to okrywać pryzm, gdy temperatura powietrza przekracza 10ᵒC – przypominają specjaliści firmy.

Podkreślają, że dolne partie pryzmy w przypadku niebezpieczeństwa większego spadku temperatur okrywać należy dodatkowo słomą i monitorować stan buraka i kontrolować okrycie, szczególnie po i przy silnym wietrze.

- Formalnie od 23 listopada rozpoczynamy przechowalnictwo buraka i zalecamy okrycie wszystkich pryzm przeznaczonych do odbioru po 1 grudnia specjalną włókniną. Pierwsze wypłaty premii związanej z prawidłowym okryciem mogą nastąpić od 1 grudnia (zasada min. 7 dni okrycia) – informuje Grupa Südzucker Polska.

Jak podaje koncern, zgodnie z zapisami Porozumienia Regionalnego warunkiem uzyskania premii za opóźnione dostawy, (które są naliczane od 1 grudnia) będzie udokumentowanie okrycia pryzmy włókniną (protokół z kontroli okrycia pryzm).