PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zgnilizna twardzikowa poraża też ziemniak

Zgnilizna twardzikowa poraża też ziemniak

Autor: farmer.pl/anko

Dodano: 25-03-2014 09:09

Tagi:

Na przestrzeni ostatnich lat coraz częściej można zaobserwować zgniliznę twardzikową na ziemniakach - mówiła prof. Józefa Kapsa na konferencji firmy BASF dotyczącej ochrony ziemniaka. Choroba ta dynamicznie zyskuje na znaczeniu zwłaszcza w gospodarstwach specjalizujących się w produkcji warzyw, gdzie ziemniaki rosną na polu po podatnych na zgniliznę roślinach.



Zgniliznę twardzikową wywołuję grzyb Sclerotinia sclerotiorum. Jest on polifagiem, to znaczy poraża wiele różnych gatunków roślin. W warunkach klimatycznych Polski do najczęściej porażanych przez zgniliznę twardzikową roślin należą m.in: rzepak, tytoń, fasola szparagowa, marchew, pietruszka, seler, warzywa kapustne, papryka oraz pomidor. Gdy w zmianowaniu występują te rośliny istnieje duże prawdopodobieństwo, że choroba w przyszłym sezonie porazi również ziemniak .

Warunkami sprzyjającymi rozwojowi zgnilizny to temperatura powyżej 20 oC w maju kiedy to kiełkują apotecja grzyba.
Zdaniem prof. Józefy Kapsy wpływ na porażenie w ziemniakach ma przede wszystkim przedplon, który staje się źródłem infekcji. Ponadto stopień porażenia może determinować odmiana, gęstość sadzenia, odległość między redlinami, oraz utrzymująca się przez dłuższy czas wilgotność. Na porażenie ma również wpływ nadmiar nawożenia azotowego.

Objawy zgnilizny twardzikowej mogą występować niemal na każdym organie rośliny. W ziemniaku symptomy pojawiają się główne na pędach, liściach i bulwach. Objawem charakterystycznym dla patogenów z rodzaju Sclerotinia jest biała, watowata grzybnia, w obrębie której tworzą się czarne zarodniki przetrwalnikowe tzw. sklerocja.

Zgnilizna twardzikowa jest uznawana za chorobę odglebową. Wynika to z faktu, że większość jej cyklu rozwojowego zachodzi w glebie. Stąd najlepszą metodą zapobiegania jej występowania to zmianowanie i uprawa roślin nie będących żywicielami patogena. Najwięcej szkód wywoływać może w okresie przechowywania bulw. Wówczas może doprowadzić do poważnych szkód.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.96.153
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!