Naukowcy wzbogacając genom ziemniaka o nowy gen osiągnęli znaczny wzrost zawartości białka w bulwach, a szczególnie kilku ważnych aminokwasów – lizyny, tyrozyny i aminokwasów siarkowych. "Ze względu na to, że ziemniaki stanowią ważny element diety mieszkańców zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się, wydaje się oczywistym, że może to ulepszyć produkty na bazie ziemniaków, a tym samym korzystnie wpłynąć na zdrowie" - piszą badacze z Narodowego Instytutu Badań nad Genomem Roślinnym w Nowym Delhi.

Naukowcy mają nadzieję, że stworzony przez nich transgeniczny ziemniak spotka się z większą akceptacją niż inne genetycznie modyfikowane produkty, gdyż wykorzystany w nim gen pochodzi z rośliny, która była podstawą diety Inków i Azteków.

Szarłat, zwany też amarantusem, jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Jego nasiona dostarczają wielu nienasyconych kwasów tłuszczowych obniżających poziom cholesterolu, a także zawierają więcej łatwo przyswajalnego białka niż pszenica. Nasiona amarantusa są ponadto doskonałym źródłem skwalenu - silnego przeciwutleniacza, który opóźnia procesy starzenia

Źródło: farmer.pl