PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ziemniaki porażone przez choroby

Ziemniaki porażone przez choroby

Autor: farmer.pl, mt

Dodano: 04-10-2013 11:59

Tagi:

W tym roku dość późno kończą się zbiory ziemniaka. Powodem takiego stanu rzeczy jest późna wiosna i przesunięte terminy sadzenia. Co z jakością?



Okazuje się, że producenci ziemniaka nie mają w tym sezonie powodów do zadowolenia. Plony będą niższe, a także zdrowotność bulw nie jest satysfakcjonująca. Szkoda, bo cena w porównaniu chociażby z ubiegłym, trudnym rokiem, jest dwukrotnie wyższa i sięga obecnie ok. 1 zł/kg.


Późne odmiany ziemniaka są jeszcze kopane w niektórych regionach kraju i nie można powiedzieć, że zbiory już się zakończyły.

- Mamy informacje od rolników z Małopolski o bardzo dużym porażeniu bulw przez zarazę ziemniaka, z kolei z regionu województwa kujawsko-pomorskiego o kłopotach z mokrą zgnilizną. Jakość nie jest najlepsza - mówi portalowi farmer.pl prof. Józefa Kapsa z Zakładu Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin.

Główny Urząd Statystyczny w przedwynikowym zestawieniu głównych ziemiopłodów ocenił, że zbiory ziemniaków ze względu na zmniejszenie areału uprawy (270 tys. ha) i niższe od ubiegłorocznych plony wyniosą jedynie 5743,5 tys. t - o ponad 36 proc. mniej niż w roku 2012. Plony średnio szacowane są na 21,4 t/ha.

Zgada się z tymi danymi specjalistka. - Jeden plantatorów bardzo dobrych plantatorów na zachodzie kraju, który średnio uzyskuje z hektara 40 t, w tym sezonie ma 30 t/ha. To pokazuje, że rzeczywiście te plony są niskie. Mamy nawet informacje o 8 t/ha - dodaje prof. Kapsa.

Powodem takiego stanu rzeczy jest pogoda. Późna wiosna, okres suszy po której późno, ale ze zdwojoną siłą przyszła zaraza, a teraz we wrześniu opady deszczu.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • kissmy... 2013-10-04 19:53:00
    poniżej 5 dobrych zabiegów fungicydowych można zapomnieć o zdrowych ziemniakach (w kuj-pom), ponadto w okresie zbiorów dominowały niskie temperatury (nasilające uszkodzenia mechaniczne) oraz opady deszczu, co implikuje brak towaru przyzwoitej jakości, także zapowiada się, że ceny będą jeszcze wyższe, ze względu na duże straty przechowalnicze
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 23.20.7.34
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!