Co jest przyczyną takiego znacznego spadku areału uprawy tej niegdyś bardzo popularnej u nas rośliny? - Główną przyczyną spadku powierzchni uprawy jest duża produkcja cukru pozakwotowego w kampanii 2012/2013, której część na wniosek przemysłu cukrowniczego będzie zaliczona do produkcji kwotowej w sezonie 2013/2014 - podaje Instytut.

Naukowcy obliczyli, że jeżeli plony buraków cukrowych wyniosą 590-610 dt/ha, to zbiory mogą wynieść 10,92-11,30 mln t, a produkcja cukru 1640-1700 tys. t.

- Minimalna cena skupu buraków cukrowych w 2013 r. nie zmieni się (26,29 EUR/t), ale jej wysokość wyrażona w walucie krajowej będzie uzależniona od kursu euro. Jeżeli kurs euro będzie się wahał w granicach 4,1-4,3 zł, to cena minimalna może wahać się w granicach 108-113 zł/t - informuje Szajner.

W jego opinii sytuacja finansowa przemysłu cukrowniczego jest bardzo dobra i surowiec na kampanię 2013/2014 został zakontraktowany po średniej cenie ok. 145 zł/t, która była nieznacznie wyższa niż przed rokiem.

Trzeba jednak zauważyć, że rzeczywisty poziom cen skupu będzie jednak uzależniony od ilości i jakości skupowanego surowca, a głównie polaryzacji cukru.

Podobał się artykuł? Podziel się!