Pierwsza dekada maja to częsty termin, w którym rolnicy przystępują do pierwszych pokosów produkowanych w swoich gospodarstwach zielonek. Na pierwszy rzut najczęściej idzie żyto ozime, siane z przeznaczeniem głównie na kiszonkę w celu podratowania bazy paszowej.

Dużą zaletą uprawiania żyta z przeznaczeniem na kiszonkę jest możliwość zasiania po nim w tym samym sezonie kukurydzy również z przeznaczeniem na paszę. Rolnicy więc się śpieszą, by jak najszybciej "zwolnić" pole pod kukurydzę.

Żyto na kiszonkę kosi się gdy zaczyna się kłosić. Dobrze jest by zebrana biomasa nieco podwiędła, wiec rolnicy po jej skoszeniu pozostałwia ją z reguły na około 1-2 dni i po tym okresie przystępują do zakiszania. Zakiszać można ją w balotach lub na pryzmie. Nie jest to najlepsza z możliwych kiszonek. Nadaję się jednak świetnie dla młodzieży i opasów.

Podobał się artykuł? Podziel się!