Azot w zbożach jarych zaleca się stosować w dawce 20-30 kg na każdą przewidywaną tonę ziarna. Zatem przewidując plon ziarna na poziomie 5 ton zaleca się stosować łącznie 100-150 kg N/ha.

Zboża jare charakteryzują się krótkim okresem wegetacji, a o pobieraniu składników pokarmowych w dużej mierze decyduje woda. Niestety w wielu regionach opadów było jak na lekarstwo, co odbiło się na wschodach, a następnie na osłabionej kondycji roślin.

Wysiane w drugiej dekadzie marca zboża jare zaczynają się krzewić. Ich kondycja bywa różna, niestety są rejony gdzie nie wyglądają najlepiej.

I choć drugą dawkę azotu w tych uprawach można podawać roślinom w dość szerokim przedziale czasowym, część rolników decyduję się ją podać teraz. Długo oczekiwane przelotne deszcze po długotrwałym okresie posusznym, umożliwią rozpuszczenie i przemieszczenie nawozu, a w połączeniu z wilgocią pobudzą zboża do intensywnego dokrzewiania i dalszego rozwoju.

Takie postępowanie wynika raczej z konieczności. Standardowo azot w uprawie zbóż jarych (oprócz jęczmienia browarnego) stosowany jest zazwyczaj w dwóch dawkach tj. przed siewem ok. 60 proc. i pozostałą część podaje się w okresie od końca krzewienia lub początku strzelania w źdźbło, do fazy drugiego kolanka.

Wyższe dawki zazwyczaj dzielone są na trzy części: I -ok. 50 proc. azotu podaje się przed siewem, II -20-30 proc. w fazie drugiego kolanka, III - 20-30 proc. od fazy liścia flagowego do końca rozwoju kłosa w pochwie liściowej.

Należy pamiętać także, że zboża jare dobrze reagują na nawożenie dolistne. Do dolistnego dokarmiania zaleca się stosowanie:

• mocznika (w fazie początku krzewienia stężenie może wynosić nawet 12-15 proc., natomiast w fazie końca strzelania w źdźbło zawartość mocznika zmniejsza się do 6-8 proc.),
• siedmiowodnego siarczanu magnezowego (za każdym razem maksymalnie w stężeniu 5 proc.),
• lub płynnych wieloskładnikowych nawozów dolistnych zawierających makro- i mikroelementy (według zaleceń producenta).

Podobał się artykuł? Podziel się!