Mówiąc o wydarzeniu, przewodniczący grupy roboczej Copa-Cogeca „Nasiona” powiedział, że system patentowy w europejskim rolnictwie nie pozwoli dopasować gatunków roślin do lokalnych warunków. Wręcz przeciwnie, zmniejszy liczbę produktów i gatunków oraz doprowadzi do zwiększenia kosztów. Copa i Cogeca bardzo się niepokoją rosnącą liczbą patentów przyznawanych roślinom. Zwrócił uwagę na ostatnią decyzję poszerzonej izby odwoławczej Europejskiego Urzędu Patentowego (EPO), która przyznała dwa patenty: pierwszy brytyjskiej firmie na brokuły zawierające gorzką substancję o działaniu przeciwnowotworowym, drugi izraelskiemu przedsiębiorstwu na „soczyste” pomidory, które mają zmniejszoną zawartość wody. Jednak Copa-Cogeca przestrzega, że te cechy charakterystyczne brokułów i pomidorów nie zostały wymyślone, a same warzywa nie zostały sztucznie wyprodukowane. Pojawiły się one w dzikich roślinach rodzicielskich i są wynikiem skrzyżowania i selekcji, które są przede wszystkim procesami biologicznymi. Copa-Cogeca jest niezmiernie zaniepokojona, ponieważ wraz z tą decyzją zakres patentu obejmuje wszystkie brokuły i pomidory, które wyróżniają te cechy.

 Nowa ochrona będzie oznaczała, że wszystkie przedsiębiorstwa, które produkują te specyficzne odmiany, będą musiały otrzymać licencję od właściciela patentu. Stanowi to zagrożenie zarówno dla rolników, jak i dla całego społeczeństwa. Może ona utrudnić postęp w hodowli i ograniczyć innowacyjność oraz różnorodność biologiczną, co doprowadzi do dalszej konsolidacji w sektorze nasion. Biorąc pod uwagę wysokie koszty związane z opatentowaniem i wysokie koszty transakcyjne licencjonowania, tylko ograniczonej liczbie dużych podmiotów uda się przetrwać.

Przewodniczący grupy roboczej Copa-Cogeca „Nasiona” podkreślił  korzyści wynikające z systemu odmian roślin UE, któremu rolnicy zawdzięczają nowe odmiany i produkty dopasowane do ich lokalnych warunków, co ma kluczowe znaczenie gdy rolnicy muszą zmierzyć się z licznymi wyzwaniami, jak np. ze zmianami klimatycznymi i z rosnącym popytem na żywność na świecie.