- Produkcja śruty rzepakowej to dominująca pod względem wolumenowym cześć przetwórstwa nasion rzepaku w Polsce, co naturalnie wynika z właściwości i cech biologicznych tego surowca. Dlatego jako organizacja branżowa chcemy jak najszerzej i w rzetelny sposób przedstawić informacje dotyczące możliwości jej stosowania, co ma pomóc w jej popularyzacji wśród krajowych hodowców - powiedział Stępień.

Przerób nasion rzepaku w I połowie 2017 r. w tłoczniach zrzeszonych w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju wyniósł ok. 1,14 mln ton, co znalazło odbicie nie tylko w produkcji samego oleju, ale także wytworzono ponad 650 tys. ton wysokobiałkowych komponentów paszowych w postaci 640 tys. ton śruty rzepakowej oraz 12 tys. ton makuchu. W całym ubiegłym roku produkcja śruty wyniosła ok. 1,5 mln ton.

Zdaniem dyrektora generalnego PSPO, śruta rzepakowa mogłaby być znacznie częściej wykorzystywana do żywienia zwierząt. Jednak m.in. z powodu niechętnego nastawienia przemysłu paszowego do stosowania jej w mieszankach paszowych mniej niż połowa produkcji śruty jest wykorzystywana w kraju. Pozostała jest eksportowana do Niemiec.

Dodał, że na zbyt małe stosowanie w kraju śruty rzepakowej wpływa także ciągnący się przez wiele lat niekorzystny pijar dotyczący jakości rzepaku. Zapewnił, że obecnie uprawiany rzepak jest wysokiej jakości, pozbawiony jest szkodliwych substancji.

- Branża nie ma kłopotów ze sprzedażą śruty, ale po co eksportować śrutę rzepakową i jednocześnie sprowadzać genetycznie modyfikowaną śrutę sojową - pytał Stępień. Tym bardziej, że minister rolnictwa chce budować swoje bezpieczeństwo żywieniowe w oparciu o krajowe zasoby białka roślinnego - dodał.

Dyrektor zwrócił uwagę, że śruta jest produktem ubocznym przy produkcji oleju, a zapotrzebowanie na niego rośnie głównie z powodu stosowania oleju do produkcji biopaliw. Im większa produkcja rzepaku i oleju, tym więcej śruty może dostarczyć branża olejowa.

W ubiegłym roku zbiory rzepaku były niskie, na poziomie 2,2 mln to. W tym roku Stowarzyszenie prognozuje produkcję na poziomie 3 mln ton.

Stępień poinformował, że PSPO w ostatnim czasie uruchomiło nową odsłonę witryny internetowej www.paszerzepakowe.pl. - Wierzę, że będzie ona cennym źródłem przydatnych informacji i porad na temat śruty rzepakowej - dodał.

Podobał się artykuł? Podziel się!