Chrząszcze chowacza dokonują nalotu na plantacje wiosną, gdy temperatura otoczenia osiągnie 10 - 12°C. Samice składają jaja w pędy, najczęściej poniżej ich wierzchołków. Pierwsze objawy obecności chowacza można poznać po otworach, powstałych w miejscu nakłucia rośliny.

Larwy chowacza mogą spowodować znaczne straty. Szczególnie w latach, gdy owad występuje w dużym nasileniu, a rzepak jest słabo rozwinięty z powodu niekorzystnych warunków środowiskowych: po długiej i ostrej zimie, w okresach wiosennej suszy. Przez uszkodzenia łodyg, do rośliny wnikają choroby grzybowe.

Zabieg chemiczny przeciwko chrząszczom należy przeprowadzić jak najwcześniej, zaraz po nalocie na plantacje rzepaku. Naloty chrząszczy mogą przeciągnąć się w czasie. W tej chwili atakami chowacza wciąż zagrożone są północno-wschodnie regiony Polski. Wkrótce po przeprowadzeniu zabiegu ochrony roślin, szczególnie przy ciepłej pogodzie, warto wznowić kontrolę, w celu ustalenia potrzeby wykonania drugiego zabiegu.