Największy udział w światowej produkcji oleistych ma soja (57,9 proc). Następnie rzepak (13,4 proc.), bawełna (8,9 proc.), słonecznik (8,3 proc.), orzeszki ziemnie (5,8 proc.), nasiona palmy olejowej (3,0proc.), kopra czyli suszony miąższ orzecha palmy kokosowej (1,1proc.), oraz sezam, len i rycynus (poniżej 1 proc. każdy).

W przeciwieństwie do zbóż, produkcja oleistych odznacza się specyficzną koncentracją produkcji. Soja uprawiana jest głównie w trzech krajach: USA, Brazylii i Argentynie które skupiają 80 proc. produkcji światowej. Rzepak natomiast głównie pochodzi z Chin, Unii Europejskiej i Kanady (72 proc.). Produkcja słonecznika koncentruje się w krajach Unii Europejskiej, Rosji, na Ukrainie i w Argentynie (76 proc. całkowitej produkcji).

W sezonie 2013/14 do przerobu przemysłowego skierowana zostanie rekordowa ilość ok. 401,1 mln ton nasion oleistych, tj. o 3,6 proc. więcej, w stosunku do sezonu poprzedniego. Największy udział w strukturze przerobu będzie miała soja – 59 proc. Następnie rzepak – 15 proc., słonecznik ok. 9 proc., oraz bawełna 8 proc.