PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Herbicydem w kiłę

Herbicydem w kiłę

Niszcząc chwasty z rodziny kapustowatych, spowalniamy rozprzestrzeniania się kiły kapusty.



Kiła kapusty staje się problemem na coraz większej połaci naszego kraju. Sprawcy tej choroby nie można (jak na razie) zwalczyć chemicznie. Jedyną skuteczną metodą jest zaprzestanie uprawy rzepaku i innych roślin z rodziny kapustowatych przez minimum 7 lat.

Oznacza to wyłączenie zakażonych kiłą pól z uprawy bardzo dziś dochodowego rzepaku, jak również eliminację gorczycy jako międzyplon.

Kiłę kapusty wywołuje pierwotniak, który atakuje korzenie rzepaku, wnikając do nich poprzez włośniki.

Reakcją komórek na obecność patogena jest nadmierny ich wzrost. Doprowadza to do powstawania narośli. Rozwijający się grzyb wnika do wiązki przewodzącej, zakłócając pobieranie wody i składników pokarmowych. Zaatakowane korzenie pozbawione są zewnętrznej warstwy korkowej. Otwiera to wrota kolejnym mikroorganizmom glebowym do zaatakowania roślin i prowadzi do rozpadu korzeni. Rozkładowi tkanek towarzyszy wydzielanie do gleby substancji toksycznych. Hamują one wzrost tych roślin, które jeszcze żyją, zaburzając ich gospodarkę wodną, co objawia się więdnięciem.

Wiosną porażona plantacja wygląda tak, jakby wymarzła. Zaatakowane rośliny jeśli nie zginą, wytwarzają mało odgałęzień bocznych, wcześniej kwitną i wydają dużo niższy plon. Nasiona charakteryzują się znacznie gorszą jakością, ze względu na wyraźnie wyższą zawartość kwasu erukowego i glukozynolanów.

Kiła rozwija się nie tylko na rzepaku (zarówno ozimym, jak i jarym), ale także na korzeniach wszystkich warzyw z rodziny kapustowatych, jak np. kapusta głowiasta, kalafior.

Roślinami żywicielskimi są również chwasty należące do tej rodziny, jak: tasznik pospolity, tobołek polny, gorczyca polna, rzodkiew świrzepa.

Eliminacja tych ostatnich w ramach chemicznych zabiegów odchwaszczających jest ważnym zabiegiem sanitarnym zapobiegającym namnażaniu się pierwotniaka w tych latach, w których na danym polu rzepak nie jest uprawiany.

Nad zagadnieniem pracował zespół naukowców z Polskiej Akademii Nauk i firmy DuPont. Celem badań było określenie skuteczności działania herbicydu Salsa 75 WG, opartego na etametsulfuronie metylu w zwalczaniu tasznika pospolitego. W doświadczeniu szklarniowym, nasiona tego chwastu wysiano do gleby zakażonej pierwotniakiem wywołującym kiłę kapusty.

Agrofaga uzyskano z narośli na porażonych roślinach rzepaku z dwóch lokalizacji w Polsce. Po upływie 8 tygodni na korzeniach tasznika zaobserwowano silne objawy choroby. Potwierdziło to wrażliwość tej rośliny na kiłę kapusty.

W latach 2009-2011 przeprowadzono liczne doświadczenia polowe na terenie Niemiec, Czech i Polski, w których oceniano skuteczność zwalczania tasznika pospolitego w następujących kombinacjach herbicydowych.

Testowane rozwiązania w postaci samodzielnych środków w terminie T1 Salsa 75 WG + Trend 90 EC (20-25 g herbicydu/ha + 0,1 proc.) Metazachlor (750-1000 g s.a./ha) Metazachlor + chinomerak (1000- 1250 g s.a./ha) Metazachlor + dimetenamid-P (800- 1000 g s.a./ha) Metazachlor + dimetenamid-P + chinomerak (1250 g s.a./ha) Testowane mieszaniny zbiornikowe w terminie T1 Salsa 75 WG + Trend 90 EC (20-25 g herbicydu/ha + 0,1 proc.) + metazachlor + dimetenamid-P (800-1000 g s.a./ha) Salsa 75 WG + Trend 90 EC (20-25 g s.a./ha + 0,1 proc.) + metazachlor (750- 1000 g s.a./ha) Salsa 75 WG + Trend 90 EC (20-25 g s.a./ha + 0,1 proc.) + metazachlor + chinomerak (1000-1250 g s.a./ha) Salsa 75 WG + Trend 90 EC (20-25 g s.a./ha + 0,1 proc.) + metazachlor + dimetenamid- P + chinomerak (1250 g s.a./ha) Testowane programy herbicydowe w terminie T0 i T1 T0: metazachlor (750-1000 g s.a./ha) T1: Salsa 75 WG + Trend 90 EC (20-25 g herbicydu/ha + 0,1 proc.) T0: metazachlor + chinomerak (1000- 1250 g s.a./ha) T1: Salsa 75 WG + Trend 90 EC (20-25 g herbicydu/ha + 0,1 proc.) Terminy wykonywania zabiegów: T0 - przedwschodowo, BBCH 00-03, T1 - po wschodach chwastów do 1 pary liści tasznika pospolitego (rzepak w fazie BBCH 10-14).

Największą skuteczność zwalczania uzyskano po aplikacji mieszaniny herbicydów: Salsa 75 WG + Trend 90 EC + metazachlor, oraz Salsa 75 WG + Trend 90 EC + metazachlor + chinomerak.

Chemiczne zwalczanie chwastów kapustowatych to tylko jeden ze sposobów ograniczania rozprzestrzeniania się kiły kapusty. Trzeba korzystać także z innych: przestrzegać zasad zmianowania, na polach, które kiła opanowała, nie uprawiać rzepaku, gorczycy i innych roślin kapustowatych przez 7-8 lat, a w międzyplonie wysiewać facelię błękitną, uprawiać rośliny, które nie są żywicielami kiły kapusty, jak: zboża, ziemniaki, buraki, kukurydza i motylkowate, niedopuszczać do zakwaszenia gleby, uregulowane pH, choć nie likwiduje zagrożenia, to jednak hamuje kiełkowanie zarodników przetrwalnikowych, nie stosować obornika pochodzącego od zwierząt karmionych roślinami z rodziny kapustowatych porażonych przez kiłę kapusty (zarodniki przetrwalnikowe nie tracą żywotności w przewodzie pokarmowym zwierząt), w rejonach występowania kiły kapusty nie przyspieszać terminu siewu, ze względu na wyższą w tym czasie temperaturę gleby i powietrza, która sprzyja infekcjom, na polach zainfekowanych ograniczyć liczbę wjazdów i zabiegów uprawowych do niezbędnego minimum, po wykonanych zabiegach na polu zakażonych kiłą, każdorazowo czyścić elementy robocze narzędzi i maszyn rolniczych a na końcu zdezynfekować je, aby nie przenosić patogenu z grudkami gleby na inne pola, jeśli kiła wystąpiła w dużym nasileniu i nie ma możliwości zaniechania uprawy rzepaku przez wiele lat, można po dłuższej przerwie wysiać odmianę odporną, nie mieszać przed siewem na danym polu odmian nasion odpornych z nasionami odmian wrażliwych.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.52.82
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!