PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jak sprawdzić czy rzepak przezimował?

Jak sprawdzić czy rzepak przezimował? Już na oko widać, że te rośliny rzepaku zimy nie przetrwały; Fot. A. Kobus

Na tym etapie jeszcze trudno ocenić stan plantacji rzepaku i w jakim stopniu rośliny zostały przez ostatnie mrozy uszkodzone. Wiarygodna ocena będzie możliwa dopiero za kilka tygodni, kiedy na dobre ruszy wegetacja. Czy jednak rośliny przeżyły zimę? Warto wcześniej wykonać test przezimowania – jeszcze raz przypominamy jak go wykonać.



Pierwszym krokiem jest pobranie stosownych prób. Z kilku miejsc na plantacji należy wykopać (wykuć) po około 10-20 roślin rzepaku (im więcej tym wynik testu będzie bardziej wiarygodny).

Wykopanie roślin, gdy gleba nie jest w pełni rozmrożona, nie jest łatwym zadaniem. Najlepiej wykopać je razem z bryłą ziemi. Wykonując tą czynność należy szczególnie uważać, by nie uszkodzić roślin (przede wszystkim szyjki korzeniowej i stożka wzrostu). Trudno też wykopać rośliny z całym systemem korzeniowym. Wystarczy jednak zostawić około 6-10 cm korzenia głównego. Jeśli rośliny są jeszcze "zamrożone", to dobrze je odstawić na czas 24 godzin do pomieszczenia o temperaturze powietrza 12-18 °C w celu powolnego rozmrożenia. Następnie:

• Myjemy rośliny, odcinamy u nasady wszystkie liście (pozostawiając te najmłodsze zawiązki ulokowane tuż przy stożku wzrostu), korzeń skracamy do około 5 -6 cm,

• Tak przygotowane rośliny trzeba umieścić w płaskim naczyniu (tacka, kuweta) i przykryć gazą, ręcznikiem papierowym czy innym chłonnych materiałem ich część korzeniową. Bardzo istotne jest, aby materiał był cały czas wilgotny,

• Tak przygotowaną próbę umieszczamy w pomieszczeniu o temperaturze 22-25°C, w miejscu z dostępem do światła,

• Wyniki uzyskuje się po 7 dniach przechowywania. Rośliny bez przyrostów liści, gnijące, na których z korzenia odchodzi skórka, po naciśnięciu z szyjki korzeniowej„wypływa” woda, po przecięciu szyjka jest wiotka, gąbczasta to oznaki, że roślina jest martwa i nie ma szans na zregenerowanie.

• Za roślinę żywą uznaje się tę, u której widoczny jest wyraźny przyrost liści. Na przekroju podłużnym widać szklistą tkankę szyjki korzeniowej. Również korzeń główny jest biały i szklisty, a skóra nie oddziela się od miąższu.

Czytaj także:

>>> Jak przygotować test przezimowania?

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (17)

  • tyt 2018-03-22 11:59:05
    Rzepak nie wymarzł tylko uciekł od złego nawożenia a to wina rolników którzy mieszają nasiona bo chciwi
  • ad 2018-03-09 07:33:56
    Nu i kak okazajet sia ? przezimowały :)
  • Inowroclawianin 2018-03-07 06:54:41
    Okolice Inowroclawia pszenica zyje odmiana alexander linus i arkadia.Rzepak mysle ze zyje ladny na jesien byl.Zasilony zostal siarczanem amonu.Odmiana Alvaro.Teraz czekac na cieplo.
  • Adam 2018-03-06 21:10:59
    A rudy wariat i reszta chlopków roztropków juz w galoty robią he he he he
  • Mig 2018-03-06 21:09:12
    Kuj-pom mały rzepak już wyleciał duży walczy za kilka dni się okaże narazie nic nie sypie temp na moje zbyt niska na azot poczekam na plus 10 o ile przeżył choć duży
  • Grzegorz 2018-03-06 20:42:25
    Kujawsko-pomorskie, okolice Torunia,najmniej -18 z wiatrem, pszenica Sailor i Hondia w testach 80% w dobrej kondycji, Belissa 50-60%, rzepaku nie mam ale wśród okolicznych rolników tylko jeden mam nadzieję że został, reszta mówi o przesiewach. Biznes pod chmurką.
  • johny 2018-03-06 20:21:47
    @vulgaris,ja jestem z pogranicza dolnego śląska i wielkopolski,zboża ok, rzepaki wydają się ok,ale zobaczymy,wszytko zasilone i czekamy,pozdrawiam
  • pioter 2018-03-06 19:56:31
    A u mnie mnie w lubelskim, 30 km na południe od Lublina, jeszcze leży 10cm śniegu, pszenice przykryte całkowicie na rzepaku widać tylko pojedyncze liście, mrozy były do -23 ale śniegu było też dużo, ciekawe co będzie???
  • vulgaris 2018-03-06 19:55:35
    @johny pogranicze mazowsza i łódzkiego śniegu nie było, mrozy do -18 najmocniejsze, dobrze rozwinięte plantacje jeszcze się bronią, ale takich jest bardzo mało, reszta już na tą chwile nie daje nadziei, mimo to wszyscy sypią nawozy bez opamiętania.
  • Daro 2018-03-06 18:39:47
    Pszenicę juz dochodzą do siebie. Jęczmień Øuadriga wygląda bardzo dobrze. Ale Sandra i Antonella trudno powiedzieć.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.83.123
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!