Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju (PSPO) reprezentujące prawie 90 proc. krajowych mocy przerobowych nasion rzepaku, mając na uwadze informacje od zrzeszonych tłoczni skupujących rzepak od rolników, zwraca uwagę na słabą jakością nasion rzepaku.

O jakości nasion rzepaku zadecydowała przede wszystkim deszczowa pogoda, jak również przedłużający się termin zbioru. Często zbierany surowiec odznaczał się podwyższoną wilgotnością, a przez pękające łuszczyny lub liczne dziurki wygryzione przez chowacza podobnika przedostawała się do wnętrza łuszczyn wilgoć. Z tego głównie powodu duży udział nasion uległ porastaniu, a wilgoć sprzyjała rozwojowi grzybów pleśniowych. Najgorsza jakość nasion pochodzi ze zbiorów z północnych regionów Polski.

Razem z PSPO zwracamy uwagę, że magazynowanie takich nasion w nieodpowiednich warunkach, może powodować ich szybkie psucie oraz utratę wartości technologicznych. W źle przygotowanym do przechowywania surowcu rozwijać się będą grzyby pleśniowe, roztocza a także szkodniki. Przypominamy, że wilgotność nasion rzepaku w czasie magazynowania nie powinna być niższa niż 5 proc. i wyższa niż 9 proc., a wilgotność względna powietrza w magazynie powinna wynosić od 30 do 70 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!