Jak informuje Bank Gospodarki Żywnościowej według ostatnich szacunków produkcja rzepaku w Unii Europejskiej może wynieść 18,9 mln t wobec 20,6 mln t w roku ubiegłym. Wcześniejsze prognozy nie były tak pesymistyczne.

Największa zmiana dotyczyła zbiorów w Niemczech i Francji, które w poprzednich latach zajmowały odpowiednio pierwsze i drugie miejsce w produkcji rzepaku we Wspólnocie. Według czerwcowych prognoz tegoroczne zbiory w Niemczech ocenia się na 4,65 mln t wobec 5,75 mln t w 2010 roku. We Francji natomiast różnica nie jest tak wysoka i wynosi spadek z 4,8 mln t w 2010 roku do 4,7 mln t obecnie.

Niższe zbiory na pewno będą też i w Polsce. Prognozy mówią o obniżce z 2,1 mln t w roku ubiegłym do 1,8 mln t w tym sezonie. Konsekwencją mniejszej produkcji rzepaku we Wspólnocie będzie zwiększenie importu surowca.

Podobał się artykuł? Podziel się!