Nowości odmianowe zawsze budzą zainteresowanie i nie bez powodu. Wpisanie ich do Krajowego Rejestru oznacza, że charakteryzują się korzystniejszymi cechami od dotychczas uprawianych. W przypadku rzepaku postęp hodowlany, jaki z sobą niosą, sprawia, że nawet najlepsze mają przed sobą zaledwie kilka lat istnienia. Zobaczmy zatem, czym się odznaczają te zarejestrowane wiosną 2017 r.

Pełnomocnik hodowcy: Bayer sp. z o.o.

INV 1165 - to najnowsza odmiana mieszańcowa rzepaku ozimego w ofercie firmy Bayer. Został on zarejestrowany w 2017 roku w Polsce i jest to pierwsza rejestracja tej odmiany w Europie. Plonowanie na poziomie 116 proc. wzorca w latach 2015-2016 plasuje go w ścisłej czołówce najlepiej plonujących odmian w doświadczeniach rejestrowych COBORU. Bardzo dobry wigor jesienny oraz przydatność na różne typy gleb, w tym również gleby mozaikowe sprawia, że może być on z powodzeniem uprawiany nawet w trudniejszych warunkach. Bardzo mocną stroną INV 1165 jest jego zimotrwałość - 7 proc. martwych roślin po zimie 2015/2016 zapewnia mu 2. pozycję w rankingu odmian, które najlepiej przezimowały w doświadczeniach rejestracyjnych COBORU. Dodatkowym atutem jest obecność genu Rlm 7, odpowiedzialnego za podwyższoną tolerancję na suchą zgniliznę kapustnych. INV 1165 jest odmianą o średnio wczesnym terminie kwitnienia i średnio późnym terminie dojrzewania. Rośliny wykazują dużą odporność na wyleganie.

Pełnomocnik hodowcy: Monsanto Polska sp. z o.o.

DK Exotter i DK Expansion - firma zarejestrowała je w Polsce, ale nie wprowadzi ich materiału siewnego do sprzedaży.

Pełnomocnik hodowcy: Euralis Nasiona sp. z o.o.

ES Barocco - odmiana mieszańcowa. Wysoki potencjał i stabilność plonowania. Jedna z najlepiej zimujących odmian zarejestrowanych w 2017 r. W ocenie COBORU po zimie 2015/16 przezimowało

92 proc. roślin. Średni plon nasion w dwuleciu badań rejestrowych 2015-2016 wyniósł 48,2 dt/ha (113 proc. wzorca). Plonuje stabilnie we wszystkich rejonach kraju, szczególnie zaś polecana w Polsce centralnej. Wysoka odporność na suchą zgniliznę kapustnych warunkowana genem Rlm7.