PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Naukowcy i producenci opracują nowoczesne techniki uprawy soi

Naukowcy i producenci opracują nowoczesne techniki uprawy soi

Autor: PAP

Dodano: 05-10-2013 11:59

Tagi:

Konsorcjum złożone z trzech instytucji naukowych i trzech przedsiębiorstw - w tym dwóch z Opolszczyzny - opracuje nowoczesne metody uprawy soi. Naukowcy i producenci chcą stworzyć odmiany, które dadzą dobry plon i "zadomowią się" na polach polskich rolników.



Projekt pn. "Unowocześnienie technologii uprawy konwencjonalnych odmian soi w warunkach Polski" będzie realizowany w ramach grantu z II konkursu Programu Badań Stosowanych finansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju.

Konsorcjum, które pozyskało grant w wysokości ponad 3 mln zł, zawiązało sześciu uczestników. Są to: Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy z Poznania, który jest liderem zadania; Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu; Politechnika Poznańska, a także spółka Danko Hodowla Roślin oraz dwa opolskie przedsiębiorstwa rolne: Kombinat Rolny Kietrz i Top Farms Głubczyce. Umowa została podpisana we wrześniu.

Projekt będzie realizowany trzy lata. Jak powiedział PAP z-ca dyrektora ds. naukowo-badawczych Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu prof. Tadeusz Praczyk, celem projektu jest opracowanie nowoczesnej technologii uprawy soi. - Chcemy pokazać, że warunki w Polsce i aktualne zdobycze nauki dotyczące tworzenia nowych odmian pozwalają na uprawę u nas tej rośliny z sukcesem - podsumował prof. Praczyk.

Naukowcy i praktycy w ramach badań będą m.in. szukać nowych odmian soi, określą termin siewu, jego gęstość, ochronę przed szkodnikami, chwastami, chorobami czy skuteczność działania szczepionek bakteryjnych. - Dzięki udziałowi przedsiębiorstw dowiemy się, jak poszczególne odmiany zachowują się i jak plonują w warunkach towarowej produkcji rolnej - dodał przedstawiciel poznańskiego Instytutu.

Prof. Praczyk podkreślił też, że soja jest rośliną korzystną w zmianowaniu, bo zostawia po sobie jedno z najlepszych stanowisk do uprawy innych roślin. Jest też rośliną, która wiąże azot atmosferyczny, i nie wymaga wysokiego nawożenia.

- Chcemy pokazać, że można w naszym kraju wyprodukować pełnowartościowe białko z tej rośliny - uznał Praczyk. - - Nie łudzimy się, że to wyeliminuje import śruty sojowej, której Polska sprowadza ok. 2 mln ton rocznie. Ale może to być sposób na pomniejszenie tego importu. Mniejsze gospodarstwa mogłyby ją nawet produkować na swoje potrzeby paszowe - powiedział prof. Praczyk.

Członek zarządu i dyrektor ds. produkcji roślinnej w Kombinacie Rolnym Kietrz Władysław Podłowski wyjaśnił, że rola przedsiębiorstw ma polegać m.in. na wdrażaniu badań i sposobów uprawy soi, wyliczeniu kosztu uprawy, określenie sposobu jej przechowywania. Kombinat, który prócz 8,5 tys. ha upraw ma też trzy fermy po ok. tysiąc krów każda i produkuje ok. 27 mln litrów mleka rocznie, sprawdzi też np., jaki będzie wpływ soi na karmione nią bydło.

Pierwsze trzy odmiany w Kietrzu zostały obsiane już w tym roku na ok. 6 ha pól. W przyszłym roku testowanych odmian będzie więcej. - Już widzę, że soja może być przydatna w warunkach polskich i wierzę, że zadomowi się w Polsce. Nauka poszła tak do przodu, że z pewnością uda się stworzyć odmiany odpowiednie na nasze warunki - skwitował Podłowski.

Dodał, że aby uprawa była opłacalna plonowanie musi sięgać 3,5-4 tony z ha. Póki co wynosi ono ok. 2-2,5 tony z ha. - Co bardzo ważne - testowana przez nas soja nie jest modyfikowana genetycznie - dopowiedział.

Śladem konsorcjum, które ma się zająć testowaniem upraw soi powstaje już kolejne, którego celem ma być opracowanie metod przetwarzania soi i wykorzystywania jej w żywieniu. Jednostką wiodącą w tym przypadku ma być Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie - zapowiedział wicedyrektor tej jednostki i radny sejmiku woj. opolskiego Józef Śliwa.

- Chcemy opracować receptury i warianty wykorzystania tego produktu tak, by za kilka lat można go było stosować w hodowli bydła, trzody chlewnej czy drobiu - wyjaśnił Śliwa.

Zdaniem wicedyrektora krakowskiego Instytutu gdyby uprawa się przyjęła, to soja mogłaby się stać nawet produktem eksportowym.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (6)

  • ważny 2013-12-10 00:31:39
    Za olbrzymie pieniądze wyłożone przez NCBiR zostaną tylko przetestowane odmiany soi ukraińskiej i austriackiej. Nie spodziewam się żadnych rewelacji. Technologia uprawy jest opracowana i dostępna w IHAR. Dlaczego naukowców z tego Instytutu nie zaproszono do konsorcjum?
  • mieciuch 2013-10-08 19:34:55
    Chłopcy chcą być światowi i zajmują się amerykańską soją, a dużo lepiej by było, by poświecili ten czas i pieniądze na rodzime strączkowe, by wyprodukować wartościowy towar. Ale chłopaki ambitne w 3 lata chcą plony podwoić, może uda się im i z soją.
  • gość 2013-10-07 00:08:01
    Mam sporo obaw związanych z tym projektem. Myślę,że skończy sie tylko na doświadczeniach z nowymi odmianami soi (głównie ukraińskimi). Obiecywanie, że możemy osiągnąć plonowanie 4 ton, to obiecywanie przysłowiowych "gruszek na wierzbie". Poza tym technologię uprawy soi już opracowano w IHAR, skąd ją otrzymałem.
  • jarki 2013-10-06 19:07:50
    grochu nie sieję
    natomiast dawno temu siałem peluszkę plony były różne od 2,5 do ponad 4
    szło ją sprzedać za porządne pieniądze w niemal każdej paszarni
    tu masz tematy na forum o strączkowych http://forum.farmer.pl/forum/165-rosliny-paszowe/
  • Max 2013-10-06 12:40:23
    Popieram jarki, a ile zbierasz grochu z ha??a tak na marginesie to zostało mi 3 odmiany pszenicy ozimej w tamtym roku a szkoda było trzymac do przyszlego roku lub wyrzucic wiec posiałem ja na jednej działce tak od niechcenia , pierwsza Tonacja z centrali potem Bogatka zaprawiane Maximusem i zaprawa donasienna Primus ale brakło mi na 20 ar i dosiałem swojej sianej juz 5 lat nawet nie zaprawiałem i nie wiałem i zgadnijcie która najlepiej plonowała i to zdecydowanie!!
  • jarki 2013-10-06 12:15:04
    podnieść plonowanie z 2 do 4 ton!! oj daleka droga przed wami ale życzę powodzenia

    ja jednak skłaniam się ku rodzimym strączkowym należy tylko(raczej aż)przekonać paszarnie i właśnie tu opracować nowoczesne techniki uprawy a spokojnie osiągniemy plony na poziomie 5 ton

ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.105.205
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!