Przerób nasion soi, słonecznika oraz rzepaku w Unii Europejskiej osiągnął poziom 2,98 mln t. W stosunku do analogicznego okresu w 2010 roku oznacza to 1-procentowy spadek. Jak informują analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej o ile przerób nasion soi był o 5 proc. wyższy niż przed rokiem (wyniósł 1,14 mln t), o tyle już w przypadku rzepaku odnotowano spadek wielkości przerobu. W lipcu przetworzono 1,51 mln t rzepaku wobec 1,58 mln t przed rokiem. Z powodu niższych tegorocznych zbiorów kolejne miesiące powinny wskazywać na spadek rozmiarów przetwórstwa rzepaku w UE w porównaniu z analogicznym okresem w 2010 roku.

Przerób nasion słonecznika tak jak w wypadku rzepaku był w tym roku niższy i wynosił 0,33 mln t wobec 0,35 mln t. Ale w odróżnieniu do rzepaku przerób słonecznika we Wspólnocie w kolejnych miesiącach, począwszy od września, prawdopodobnie będzie wyższy.

Podobał się artykuł? Podziel się!