Na kolejnych miejscach znajduje się rzepak - 12,9 proc., bawełna -9,9 proc., słonecznik - 7,3 proc., orzeszki ziemne - 5,3 proc., nasiona
palmy olejowej -2,9 proc., kopra - 1,2 proc. oraz sezam, len i rycynus (poniżej 1 proc. udziału każdy).

Uprawa roślin oleistych na światowym rynku odznacza się znaczną koncentracją produkcji. Najbardziej uwidocznia się to właśnie w przypadku soi, bowiem 82 proc. światowej produkcji soi tradycyjnie skupione jest w trzech krajach obu Ameryk, tj. Stanach Zjednoczonych, Brazylii i Argentynie.

Blisko 75,4 proc. globalnej produkcji nasion rzepaku przypada na Chiny, Unię Europejską i Kanadę. Produkcja słonecznika skoncentrowana jest natomiast w Europie Wschodniej (Rosji i Ukrainie), Argentynie i krajach UE (70,2 proc. zbiorów).

Podobał się artykuł? Podziel się!