Według najnowszych danych członkowie PSPO przerobili w 2012 r. ponad 2,1 mln t rzepaku. Oznacza to, że w stosunku do niesprzyjającego dla branży 2011 roku przerób zwiększył się o ok. 7 proc. - informuje Stowarzyszenie.

Zakłady tłuszczowe wyprodukowały 871 tys. t oleju surowego oraz:
- 1,1 mln t poekstrakcyjnej śruty rzepakowej,
- 80 tys. t makuchu rzepakowego.

Z danych PSPO wynika, że przerób rzepaku poza Stowarzyszeniem wyniósł 100-150 tys. t, czyli łącznie w kraju branża przerobiła ponad 2,2 mln t nasion.

Główny Urząd Statystyczny ocenił, że zbiory rzepaku w 2012 r. wyniosły ok. 1,9 mln t, czyli w porównaniu do roku wcześniejszego odnotowano wzrost o 2,2 proc. - Biorąc pod uwagę zapasy z wcześniejszego sezonu, import rzepaku, który wyniósł wg Sparks w okresie styczeń - listopad 2012 ok. 440 tys. ton rzepaku, można szacować, że w magazynach znajduje się jeszcze ok. 200 tys. ton nasion - podaje PSPO.

Podobał się artykuł? Podziel się!