PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Rodzime produkty białkowe w żywieniu drobiu – porozumienie

Rodzime produkty białkowe w żywieniu drobiu – porozumienie Podpisane porozumienie (od lewej) Juliusz Młodecki – prezes KZPRiRB, Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa i Piotr Kulikowski – prezes KRD-IG, fot. Sonia Kamińska-Stępień, KZPRiRB

Autor: MT

Dodano: 11-10-2018 08:00

Tagi:

Niedawno zawarto porozumienie w sprawie żywienia drobiu rodzimymi produktami białkowymi. Podpisali je przedstawiciele Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych, a także Krajowej Rady Drobiarstwa – Izba Gospodarcza.



Jak informuje KZPRiRB, porozumienie dotyczy m.in. prowadzenia wspólnych działań w zakresie wykorzystania w żywieniu drobiu rzepaku oraz śruty rzepakowej jako alternatywy dla soi pochodzącej z importu.

Spotkaniu towarzyszyła debata z udziałem ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego. Omówił on wyzwania przed jakimi stoi polskie rolnictwo oraz podkreślił, jak ważne jest dla kraju bezpieczeństwo białkowe. Następnie ze swoim wykładem na temat rzepaku jako źródła białka wystąpił Adam Stępień, dyrektor generalny Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju.

- Spotkanie zakończyło się oficjalnym podpisaniem porozumienia między KRD-IG a KZPRiRB, dotyczącego m.in. prowadzenia wspólnych działań w zakresie poszukiwania nowych i wykorzystania istniejących krajowych źródeł białka, ze szczególnym uwzględnieniem rzepaku oraz śruty rzepakowej. Dokument zakłada również wymianę doświadczeń w obszarze dostępności rodzimego białka paszowego i jego wykorzystania przez różne gatunki drobiu oraz wspólne inicjatywy, służące popularyzacji krajowych źródeł białka paszowego wśród hodowców i producentów drobiu. Ważnym punktem są również wspólne wystąpienia wobec organów administracji rządowej w przedmiotowym obszarze – podaje Zrzeszenie.

– Obecnie powierzchnia upraw rzepaku w Polsce wynosi około ponad 900 tys. ha, ale możliwe jest jej zwiększenie nawet do poziomu 1,1 mln ha. Możliwości produkcyjne są więc duże. Rocznie Polska produkuje ok. 1,5 mln ton śruty rzepakowej, jednak blisko połowa tego surowca trafia na eksport. Zagospodarowanie go w kraju mogłoby znacząco wpłynąć na ekonomię sektora rolniczego, ponieważ zamiast importować soję, rolnicy wykorzystywaliby tańszy, krajowy produkt. Wierzę, że wspólnie z KRD-IG przyczynimy się do tego i osiągniemy cel, jakim jest wykorzystanie najlepszych krajowych źródeł białka paszowego, które będą mogły być zastosowane na szeroką skalę w żywieniu zwierząt – mówił, jak podaje Sonia Kamińska-Stępień, dyrektor KZPRiRB - Juliusz Młodecki, prezes Zrzeszenia.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Andrzej 2018-10-11 14:06:16
    Co jakiś czas, nowy minister rolnictwa próbuje soję GMO w żywieniu świń i drobiu zastąpić jak nie bobikiem to rzepakiem i na ogół kończy się to uściskami dłoni celebrytów.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.15.20
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!