Sucha zgnilizna jest jedną z najgroźniejszych chorób rzepaku. Źródłem infekcji są między innymi resztki pożniwne chorych roślin. Rozwojowi sprawców choroby sprzyja wysoka wilgotność i umiarkowana temperatura (rozwój przebiega w szerokim zakresie temperatury 5-25°C).

- Drugą chorobą, która może wystąpić jest szara pleśń. Sprawca tej choroby chętnie atakuje tkanki roślin uszkodzonych wcześniej przez np. mróz, szkodniki, maszyny i aktywnie przyspiesza procesy obumierania - dodaje specjalistka. Objawia się zielonoszklistymi plamami, na nich z kolei, przy podwyższonej wilgotności, pojawia się białoszary nalot grzybni. Porażone fragmenty roślin gniją.

- W rejonach, w których kiła kapusty jesienią wystąpiła epidemicznie, rośliny na plantacjach są narażone w dużym stopniu na wymarznięcie - dodaje dr Jajor.