Obserwacje prowadzone przez PIORiN oraz serwisy internetowe producentów środków ochrony roślin uaktywniły już komunikaty o zagrożeniu wpostaci pojawienia się słodyszków w rzepaku w  województwach: (dolnośląskim, opolskim, lubuskim, wielkopolskim, łódzkim).

Dotychczasowe naloty chrząszczy słodyszka podobnie jakie były u chowaczy nie są intensywne ani gwałtowne. Prawdopodobnie jeszcze przyhamują na skutek zapowiadanego kilkudniowego ochłodzenia. Istnieje jednak ryzyko, że naloty chrząszczy rozciągną się w czasie.

Warto prowadzić sukcesywny monitoring plantacji rzepaku, by nie przegapić odpowiedniego momentu do zastosowania insektycydu.
Obecnie rzepak jest w fazie pąkowania. W tym okresie słodyszki są najgroźniejsze dla rzepaku, gdyż chrząszcze wyjadają pylniki i w sposób znaczący zmniejszają szansę na zapylenie kwiatów.

Zabiegi zwalczające przy użyciu środków ochrony roślin wykonuje się w przypadku przekroczenia progu ekonomicznej szkodliwości to jest stwierdzenia:
1-2 chrząszczy na 1 roślinie w stadium zwartego kwiatostanu
lub
3-5 chrząszczy na 1 roślinie w stadium luźnego kwiatostanu

Podobał się artykuł? Podziel się!