Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju reprezentuje 90 proc. rynku rzepakowego w naszym kraju. Należą do niego największe zakłady tłuszczowe w Polsce.

Produkcja oleju rzepakowego wyniosła w I połowie 2016 roku 477 tys. ton oleju surowego (w I połowie 2015 roku było to 562 tys. ton) oraz 191 tys. ton oleju rafinowanego (206 tys. ton w I-VI 2015 r.) - informuje PSPO we wtorkowym komunikacie prasowym.

Wyjątkowo udane żniwa sprzed 2 lat umożliwiły w sezonie 2014/2015 przerób nasion na rekordowym dotychczas poziomie prawie 2,58 mln ton. Z kolei w sezonie 2015/2016 zrzeszone w Stowarzyszeniu fabryki przerobiły łącznie 2,42 mln ton rzepaku zagospodarowując w ten sposób zdecydowaną większość surowca krajowego.

Zbiory rzepaku rozpoczęły się już w wielu regionach kraju. Producenci liczą, że pomimo problemów w okresie wegetacji i opadów w lipcu, będą lepsze niż wskazywały na to wcześniejsze szacunki.

Według prognoz Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej tegoroczne zbiory wyniosą 2,4 - 2,5 mln ton. Będą więc niższe o 8-13 proc. niż rok wcześniej, głównie w wyniku zmniejszenia areału uprawy do 840-860 tys. ha (o 9-11 proc.)spowodowanego stratami zimowymi na plantacjach rzepaku ozimego.

Eksperci Instytutu uważają, że z powodu kolejnego spadku krajowych zbiorów rzepaku i spodziewanego osłabienia popytu eksportowego na oleje i margaryny, produkcja głównych wyrobów przemysłu tłuszczowego będzie w 2016 r. mniejsza niż w roku poprzednim.

W czerwcu cena skupu rzepaku wyniosła (według notowań resortu rolnictwa) 1769 zł/t i była o 0,7 proc. wyższa niż przed miesiącem i o 9,3 proc. wyższa niż przed rokiem. Wzrosły ceny rafinowanego oleju rzepakowego (o 0,5 proc. do 3338 zł/t) oraz śruty rzepakowej (o 5,5 proc. do 919 z/t). W porównaniu z czerwcem 2015 r. za olej rzepakowy płacono o 9,3 proc. więcej, ale za śrutę rzepakową o 3,1 proc. mniej. IERiGŻ przewiduje, że w III kwartale 2016 r. przeciętna cena skupu rzepaku z nowych zbiorów wyniesie ok. 1600 zł/t i będzie o 9 proc. wyższa niż przed rokiem. 

Podobał się artykuł? Podziel się!