Jak wynika z Internetowego Systemu Sygnalizacji Agrofagów prowadzonego przez inspektorów PIORiN, w uprawach rzepaku obok bardzo intensywnie występującego słodyszka, a także chowaczy, pojawił się pryszczarek kapustnik. Jest to muchówka, której nalot następuje na początku kwitnienia rzepaku i trwa przez około miesiąc. Samice składają wówczas jaja do młodych wykształcających się łuszczyn. W jednej łuszczynie może nawet wystąpić nawet kilkadziesiąt do 100 larw. Przed dojrzewaniem łuszczyny nabrzmiewają skręcają się i żółkną, a po upływie około 3 tygodni od złożenia jaj łuszczyna pęka, skutkiem czego reszta nasion obsypuje się. W Polsce w zależności od warunków pogodowych występują 2-3 pokolenia tego szkodnika. Jego rozwojowi sprzyjają wysokie temperatury i brak deszczu, wówczas wydaje on więcej pokoleń. Rzepak ozimy zagrożony jest przez pierwsze i drugie pokolenie, natomiast forma jara przez drugie i trzecie pokolenie.


W rzepaku pojawiły się też choroby. Jedną z nich jest sucha zgnilizna kapustnych - najgroźniejsza wśród chorób grzybowych. Problemem jest też szara pleśń, która jest chorobą roślin osłabionych przez różne czynniki np. przymrozki, szkodniki i choroby.