W tym roku wyjątkowo w jednym czasie na plantacjach rzepaku wystąpiły szkodniki wiosenne rzepaku. Odławiane są one zarówno w wystawionych na polach żółtych naczyniach, a także za pośrednictwem żółtych tablic lepowych.

- Jeśli stosujemy na polach żółte naczynia to warto, aby były one jeszcze od góry zabezpieczone siatką, która uniemożliwi wypijanie wody z nich zwierzętom np. sarnom. W tym roku bardzo dużo jest takich przypadków - zaznacza prof. Mrówczyński.

Naukowiec widzi teraz inny poważny problem, który może przyczynić się do zatruć pszczół.

- Lustrując plantację zauważyłem, że wielu rolników wykonuje w ciągu dnia zabiegi ochrony przeciwko szkodnikom. Ale trzeba pamiętać, że na tych plantacjach na których kwitną chwasty np. gwiazdnica, zabieg ten powinien być prowadzony po pierwsze po południu, kiedy nie ma oblotu pszczół, po drugie trzeba pamiętać o wyborze środka w tej sytuacji do kwitnącego rzepaku - radzi prof. Mrówczyńki.

Warto zapoznać się z etykietą-instrukcją stosowanego środka i pamiętać o karencji jego aplikacji. Przy wyborze środka pomoże zapoznanie się z tekstem pt. Odporne szkodniki w 4 numerze Farmera.