PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zdrowotność nasion soi

Zdrowotność nasion soi

Z uwagi na rosnące zainteresowanie roślinami bobowatymi, w tym także soi ważna jest zdrowotność nasion użytych do siewu. Odmiany komercyjne mogą być zasiedlone przez grzyby.



Można się spodziewać większego zainteresowania uprawami roślin bobowatych, określanych wcześniej jako strączkowe z uwagi na wysokość dopłat. W tym roku do 1 ha upraw roślin wysokobiałkowych będzie można uzyskać w ramach dopłat równowartość 458,80 euro. Są to szacunkowe dopłaty według informacji dostępnych na stronach ARiMR, jednakże trzeba wziąć pod uwagę, że wysokości te mogą ulec modyfikacji. Dla produkcji wysokobiałkowych dokładna wielkość dopłat znana będzie, kiedy w kraju zliczony zostanie całkowity obszar upraw roślin strączkowych.

Z uwagi na rosnące zainteresowanie roślinami bobowatymi, w tym także soi ważna jest zdrowotność nasion użytych do siewu. Znajomość mikroflory nasion może ułatwić wybór właściwego środka ochrony roślin, który będzie odznaczał się największą skutecznością.

Grażyna Filoda z Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu Państwowego Instytutu Badawczego przeprowadziła badania na siedmiu odmianach soi uprawianej w naszym kraju. Były to odmiany polskie: Aldana, Augusta, Gaj, Nawiko, ukraińskie: Annushka i Mavka oraz austriacka Merlin. W okresie zbioru plonów w 2013 roku w trzech różnych lokalizacjach: w Laskach (mazowieckie), w Modzurowie (śląskie), w Dłoni (wielkopolskie) pobrano jednorazowo próbki nasion. Oceniano procent nasion z objawami porażenia przez grzyby chorobotwórcze: Ascochyta spp (choroba: askochytoza), Colletotrichum spp (choroba: antraknoza), Fusarium spp. (choroba: fuzarioza), Peronospora spp (choroba: mączniak rzekomy), Scierotinia spp (choroba: zgnilizna twardzikowa), zdolność i energię kiełkowania.

Z analizy nasion wynika, że badane odmiany komercyjne mogą być zasiedlone przez grzyby pogarszające zdolność i energię kiełkowania oraz stanowić źródło infekcji dla rozwijających się z nich roślin. Wystąpiła zróżnicowana podatność odmian soi na porażenie przez grzyby patogeniczne. Zdrowotność roślin z siedmiu odmian soi wahała się od 0 proc. do 28 proc. Największym zasiedleniem przez grzyby patogeniczne wykazały się nasiona odmiany Annushka i Mavka wysiane w Dłoni, odpowiednio 28 proc i 18 proc. oraz Gaj z doświadczenia w Laskach 18 proc. Najniższym wykazywały się kolejno Aldana 0-6 proc., Nawiko 4-6 proc., Augusta 2-10 proc., Merlin 6-12 proc. w trzech badanych lokalizacjach. Przebieg warunków pogody miał wpływ na skład jakościowy grzybów patogenicznych zasiedlających nasiona soi.

Doświadczenie było jednoroczne, zatem wynik należy potraktować jako sygnalizację i możliwość pojawienia się patogenów w danych odmianach w mniejszym lub większym nasileniu. Jednakże warto zwrócić na ich wystąpienie przy doborze środka ochrony roślin. Badania będą kontynuowane w dwóch kolejnych latach. Wyniki doświadczenia przedstawiono podczas 55. Sesji Naukowej Instytutu Ochrony Roślin Państwowego Instytutu Badawczego w Poznaniu.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.224.176
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!