PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Żółte naczynia – pomiar szkodliwości

Żółte naczynia – pomiar szkodliwości

Na plantacjach rzepaku już jakiś czas temu pojawiły się chowacze: czterozębny i brukwiaczek, teraz przyszedł czas na słodyszka rzepakowego. Warto zatem obserwować komunikaty ostrzegawcze PIORiN, aby w czas wykonać zabiegi ochrony. Jednak ze względu na mnogość zmiennych środowiskowych, nawet sąsiadujące plantacje mogą wykazywać całkowicie różny stopień zagrożenia. Stąd zaleca się też prowadzenie własnych obserwacji polowych, najprostszą metodą jest wystawienie „żółtych naczyń”.



Sposób ten pomoże wykryć pierwsze naloty i aktywności owadów szkodliwych, szczególnie właśnie chrząszczy w rzepaku. Metoda ta nie pozwala jednak określić rzeczywistej liczby owadów na roślinach, ale dostarczy informacji o szacowanym nalocie szkodników i aktualnym w danym momencie zagrożeniu przez poszczególne gatunki.

Naczynia rzeczywiście powinny być zbliżone kolorem do barwy kwiatów rzepaku, a więc żółte. W pojemnikach wywierca się małe otwory, tak aby zapobiegać przelewaniu się wody w razie opadów. Naczynia umieszcza się na wysokości wierzchołków roślin, następnie wypełnia wodą z dodatkiem kropli płynu zmniejszającego napięcie powierzchniowe np. płyn do mycia naczyń, który uniemożliwi wydostanie się owadów. Pojemniki rozstawia się około 20 m w głąb, licząc od brzegu pola, zawsze na wysokości wierzchołków roślin od strony przewidywanego nalotu szkodnika (lasy, zadrzewienia).

Progiem ekonomicznej szkodliwości dla słodyszka już po stwierdzeniu obecności chrząszczy w żółtych naczyniach jest w okresie zwartego kwiatostanu 1-2 chrząszczy na 1 roślinie, w fazie luźnego kwiatostanu 3-5 chrząszczy na 1 roślinie.

W wypadku chowacza brukwiaczka próg ekonomicznej szkodliwości to 10 chrząszczy w żółtym naczyniu w ciągu trzech dni lub 2 do 4 chrząszczy na 25 roślinach, a w wypadku czterozębnego to 20 chrząszczy w żółtym naczyniu w ciągu trzech dni lub 6 chrząszczy na 25 roślinach.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.144.82.216
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!