PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Żółtych naczyń jest za mało

Żółtych naczyń jest za mało

Co najmniej od dwóch tygodni na polach rzepaku ozimego powinny pojawić się żółte naczynia, aby w ten sposób monitorować pojaw szkodników. Niestety tylko na nielicznych polach są one ustawione.



Pogoda jest zmienna. W ubiegłym tygodniu temperatura, zwłaszcza w zachodnich regionach kraju, sięgała nawet 12ᵒC i tym samym pozwalała przypuszczać, że na plantacjach wystąpią pierwsze niechciane owady. Owszem pojawiła się śmietka, ale ponownie przyszły ujemne temperatury i szkodników tych nie jest dużo.

Można jednak już teraz przewidzieć, że kiedy ociepli się na polach wystąpią chowacze łodygowe. Trudno je zaobserwować „gołym okiem" dlatego tak ważne jest wystawienie wcześniej wspomnianych żółtych naczyń. Są one jednym z elementów integrowanej ochrony roślin, która nie tylko pozwala monitorować nalot szkodników, ale też i określić progi ekonomicznej szkodliwości.

Trzeba jednak pamiętać, aby umieścić w nich płyn niezamarzający, bo temperatury mogą jeszcze się obniżyć i wówczas próg ekonomiczny będzie trudny do oszacowania.

W marcu, a nawet jeszcze pod koniec lutego, kiedy temperatury wynoszą 4ᵒC, najpierw na plantacjach pojawia się chowacz granatek. Jego masowy nalot odbywa się w temperaturze 12ᵒC. Problemem jest też chowacz brukwiaczek, który nalatuje w temp. 6ᵒC. Jako ostatni wiosną pojawia się chowacz czterozębny.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.97.221
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!