Topas 100 EC początkowo był zarejestrowany przeciwko mączniakowi prawdziwemu w uprawach jabłoni, gruszy, winorośli oraz pigwy.

Obecnie produkt ten uzyskał rozszerzenie rejestracyjne o kolejne gatunki, a mianowicie można go stosować w takich uprawach jak:
• porzeczka czarna, czerwona, biała oraz agrest - amerykański mączniak agrestu
• truskawka (uprawy polowe, osłony, szklarnie) – mączniak prawdziwy
• ogórek (uprawy polowe, osłony, szklarnie) – mączniak prawdziwy
• cukinia, melon (szklarnie) – mączniak prawdziwy
• bakłażan (szklarnie) – mączniak prawdziwy
• papryka (szklarnie) – mączniak prawdziwy
• pomidor (szklarnie) – mączniak prawdziwy

Substacnją czynną preparatu Topas 100 EC jest penkonazol. Środek działa zapobiegawczo i interwencyjnie. W roślinie przemieszcza się systemicznie i translaminarnie. Jego działanie na patogena polega na hamowaniu biosyntezy ergosterolu. Wpływa hamująco zarówno na wzrost strzępki infekcyjnej, tworzenie przylg, jak i rozwój strzępek grzyba wewnątrz rośliny.

Zalecana dawka: 0,5l/ha. Preparat cechuje stosunkowo krótki okres karencji:
• ogórek, melon, cukinia, bakłażan, papryka, pomidor, truskawka - 3 dni,
• jabłka, gruszki, pigwa - 14 dni,
• porzeczki, agrest - 20 dni,
• winogrona (konsumpcja bezpośrednia)- 28 dni,
• winogrona (przemysł winiarski) - 35 dni.

Źródło: Syngenta

 

Podobał się artykuł? Podziel się!