Pierwszy pokos nie powinien być przeprowadzany zbyt wcześnie, bo uzyskamy mniejszy plon biomasy, a ponadto ścięta zielonka będzie zbytnio uwodniona. Z drugiej strony nie powinien on być wykonany za późno, ponieważ wtedy owszem wzrasta ilość zebranego siana, ale jego jakość jest niższa, bo rośnie zawartość włókna, a spada białka.

Kiedy najlepiej zebrać trawę? Nie jeden rolnik odpowie, że wtedy kiedy pogoda na to pozwoli, a ona w ostatnich tygodniach jest dość niestabilna. Trawy są w większości regionów gotowe do zbioru. Jednak przelotne deszcze wstrzymują prace nad sianokosami. Tam gdzie jest sucho trawy są już skoszone.

Powoli rolnicy przystępują także do koszenia łąk. Najlepszą wartość pokarmową siana zebranego z łąk skoszonych w najlepszym terminie ocenia się na 12-14 proc. białka ogólnego i 30-34 proc. włókna surowego. Dotyczy to siana zebranego w dobrych warunkach pogodowych. Z kolei w przypadku zmoknięcia skoszonych traw na pokosach następuje obniżenie jego jakości, wówczas zawartość białka ogólnego może spaść do 8-9 proc., ilość włókna surowego podnosi się do 36-38 proc., a wartość energetyczna siana obniża się o ponad 15 proc.