Ruszyły zbiory pszenicy ozimej i pszenżyta ozimego. Czynne są więc i skupy, w których tworzą się już kolejki. Zapytaliśmy rolników, którzy zdecydowali się młócić już pszenicę, o plony i jakość tegorocznego ziarna. Ustaliliśmy, że pierwsze odstawiane partie pochodzą z najsłabszych stanowisk, które dosychały najwcześniej. Jednak plony nie są słabe w granicach 6-7t/ha. Te z lepszych stanowisk oddały 7-8 nawet 9 t/ha. Większość jednak dobrze rokujących plantacji nie udało się jeszcze zebrać, gdyż nie są zwyczajnie gotowe do zbioru.

-Wilgotność 12-14 proc., liczba opadania 290-315 s, białko 13-13,5 proc., gęstość 76 – 77 kg/hl, Wyrównanie 85-86 - takie parametry mają moje partie pszenicy odstawiane dziś i wczoraj do skupu GoodMills Polska Kutno – mówi redakcji rolnik z powiatu kutnowskiego. Jak na te warunki wegetacji jest nie najgorzej. Plony w moim gospodarstwie mieszczą się w szerokich granicach od 6-9t/ha – dodaje rolnik.

Należy mieć świadomość, że parametry ziarna kształtowane są przez wiele czynników. Główne to: technologia uprawy, odmiana oraz warunki pogodowe podczas wegetacji. Na te ostatnie wpływu nie mamy, ale to głównie one determinować będą jakość tegorocznych płodów rolnych. W tym sezonie należy się spodziewać raczej dużych rozbieżności w jakości ziarna w zależności od regionu.

Dalszy przebieg żniw stoi jednak pod znakiem zapytania. Choć prognozy mówią o upałach i słonecznej pogodzie, to jednak istnieje duże ryzyko burz z ulewnym deszczem. Jeśli na dojrzałe zboże spadną duże ilości opadów, a żniwa będą się przedłużyć może drastycznie spaść jakość ziarna. Głównie obniżać się może liczba opadania. Gdy będzie niska świadczyć będzie o zachodzących niekorzystnych procesach biochemicznych w ziarnie związany z uaktywnieniem głównie alfa-amylazy. Będzie to dowód na to, że ziarno porasta (porastanie utajone).

O tendencji w jakości tegorocznego ziarna trudno mówić na początku żniw, gdyż sprawa ta jest dość indywidualna. Zachęcamy jednak w komentarzach czy na forum farmer.pl (zakładka żniwa) do dzielenia się swoimi wynikami i spostrzeżeniami na ten temat.

Podobał się artykuł? Podziel się!