PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Choroby na start w zbożach jarych

Choroby na start w zbożach jarych Objawy głowni pylącej pszenicy. Fot. W.Konieczny

Przygotowując się do siewu zbóż jarych należy pamiętać o konieczności zaprawiania ziarna. Szereg chorób przenosi się bowiem z nasionami.



Szczególnie gdy korzystamy z własnego materiału rozmnożeniowego, nie powinno się zapomnieć o przeprowadzeniu tej czynności. Grzyby wywołujące choroby przenoszone są głównie z materiałem siewnym. Są one umieszczone na powierzchni ziarna, znajdują się nieco głębiej w jego warstwie aleuronowej lub w części zarodkowej ziarniaka.

W początkowych fazach rozwojowych roślin pojawia się zgorzel siewek powodowany przez różne gatunki grzybów np.  Fussarium spp., które znajdują się w warstwie komórek okrywy nasiennej.

W fazie strzelania w źdźbło pojawia się pasiastość liści jęczmienia wywoływane przez dwa grzyby - Pyrenophora graminea.

Pod koniec wegetacji mogą pojawić się inne choroby należą: pasiastość liści jęczmienia patogeny powodowany przez Mycosphaerella graminicola nasiennej Septoria tritici umieszczonych w okrywie owocowo- nasiennej.

Grzyby występujące na powierzchni ziarniaków powodują następujące choroby: śnieć cuchnąca pszenicy (Tilletia caries), śnieć gładką pszenicy (Tilletia laevis), głownię pylącą pszenicy (Ustilago tritici), głownię zwartą jęczmienia (Ustilago hordei) oraz głownię zwartą owsa (Ustilago levis). Natomiast w zarodku występują patogeny wywołujące głowni pyląca jęczmienia (Ustilago nuda) oraz głownię pyląca owsa (Ustilago avenae).

Niezbędnym zabiegiem ograniczającym rozwój wymienionych powyżej chorób jest zabieg zaprawiania zbóż z wykorzystaniem zapraw fungicydowych. Konsekwencją zaniechania tej czynności jest duży spadek plon i jego jakości. Jedynie w przypadku septoriozy paskowanej liści można podjąć walkę w trakcie wegetacji. 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • kertus 2017-01-30 12:41:36
    masakra się zapowiada w tym roku z tymi chorobami i chwastami... Dlatego trzeba się dobrze przygotować na wszystkie grzyby i inne ustrojstwa... już działam z http://www.gardenflora.pl/chwastox-trio-540sl-100ml-ziemovit-p-18187.html i mam nadzieję, żę uda się uniknąć większych problemów...
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.102.236
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!