Sprawcami czerni zbóż są grzyby Cladosporium spp., Alternaria spp.,. Epicoccum spp. Ascochyta spp. Czerń zbóż atakuje w trakcie kształtowania się ziarna w kłosach, a jej widoczność nasila się przed zbiorami.

Czerń zbóż początkowo widoczna jest placowo i szybko obejmuje plantację. Obserwuje się ciemne kłosy, które wyglądają jakby zostały obsypane sadzą. Objawy występują także na źdźble i liściach.

Czerń zbóż poraża przede wszystkim zboża słabsze, atakowane przez inne choroby podstawy źdźbła i korzeni, czy słabiej chronione. Zboża chronione w terminie T3 w znacznie w mniejszym stopniu narażone są na porażenie tą chorobą.

Czerń zbóż przy silnym i wczesnym porażeniu może obniżyć plon i jakość ziarna, straty plonu mogą sięgnąć 3-4 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!