Siewniki na start chciałoby się powiedzieć, jednak nie jest to takie oczywiste w pierwszej dekadzie września, bo rolnicy bardzo rzadko wykonują w tym czasie siewy zbóż ozimych. Co jest tego przyczyną? Tak jak napisałam na początku, wszystko determinuje pogoda i organizacja w gospodarstwie.

Po pierwsze w Polsce północnej można znaleźć jeszcze niezebrane, często już porośnięte zboża z sezonu 2016/2017. Po drugie zdarza się, że farmerzy kończą jeszcze siew rzepaku ozimego (nie zaleca się wykonywać go później niż 10 września) i wreszcie po trzecie, co wynika często z tych dwóch wcześniejszych punktów, nie uprawili jeszcze gleby pod nowy zasiew. Dlatego w praktyce siewy wykonywane są w późniejszych terminach, zwykle w trzeciej dekadzie września i na początku października.

My jednak przypominany, że teoretycznie, w zależności od źródła, siewy zbóż ozimych można już przeprowadzać. Ważny jest region gospodarowania.

Pszenica ozima – według jednych powinna być wysiana w północno-wschodnich województwach od 5 do 20 września, a według innych źródeł od 15 do 25 września. Centralne i południowo-wschodnie części kraju to czas siewu 10-30 września, z kolei na zachodzie kraju przypada ona na 15 września – 5 października, a na Nizinie Śląskiej nawet może trwać do 10 października.

Żyto wysiewa się od 15 do 30 września, a w zachodniej części województwa zachodniopomorskiego nawet do 5 października. Oczywiście najwcześniej, tradycyjnie siew wykonywany jest w regionach Polski północo-wschodniej. Od 10 do 25 września żyto sieje się u styku województw zachodniopomorskiego, pomorskiego i kujawsko-pomorskiego, a także w rejonie woj. świętokrzyskiego i opolskiego. W pasie centralnym termin przypada na 15-25 września, a na zachodzie kraju na 20-30 września. Żyto hybrydowe dobrze jest wysiać 20-30 września w regionie południowo-zachodnim, a na terenach przedgórskich 15-25 września.

Optymalny termin dla pszenżyta w północo-wschodniej Polsce to czas od 5 do 20 września, zwykle jednak poleca się drugą i trzecią dekadę tego miesiąca. Tylko w części zachodniej kraju (teoretycznie) można siew przeprowadzić w pierwszej dekadzie października.

Jęczmień ozimy – za optymalny termin na zachodzie kraju przyjmuje się czas od 10 do 20 września, a w południowo-wschodniej Polsce siew poleca się wykonać do 25 września. Jęczmień hybrydowy wysiewa się zwykle od 16 do 25 września.

Prosimy Was o dzielenie się Waszymi doświadczeniami w tym temacie, jak to wygląda w praktyce.

Podobał się artykuł? Podziel się!