Z informacji zebranych przez GUS wynika że produkcja zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi jest nieco mniejsza od ubiegłorocznej i wynosi blisko 8,1 mln ha (zmniejszenie o ok. 0,4 proc.). Zmniejszył się za to znacznie areał uprawy rzepaku o ok. 12,5 proc. do blisko 0,7 mln ha oraz powierzchni buraków cukrowych o 2,2 proc. do ok. 195,5 tys. ha.

Straty zimowe i wiosenne w powierzchni zasiewów rzepaku i rzepiku wyniosły 15,7 proc. Duże szkody w uprawach rolnych i ogrodniczych spowodowały przymrozki, które wystąpiły w I dekadzie maja, szczególnie w województwach: wielkopolskim, kujawsko-pomorskim, świętokrzyskim, pomorskim, dolnośląskim i lubuskim. Straty w uprawach zbóż ozimych sięgnęły od 1 proc. dla pszenicy do 2,6 proc. dla jęczmienia.

Stan zasiewów zbóż ozimych i rzepaku ozimego, jak ocenia GUS, w połowie maja był gorszy niż w analogicznym okresie roku ubiegłego. Ocena stanu zasiewów zbóż jarych i rzepaku jarego była również niższa od ubiegłorocznej, a także niższa od oceny z 2009 r. Na wiosenną ocenę stanu upraw rolnych wpływ miały następujące czynniki:
- słabszy stan upraw ozimych przed ich wejściem w stan zimowego spoczynku na jesieni 2010 r. Rośliny niedostatecznie rozkrzewione i w słabszej kondycji nieco gorzej zniosły ekstremalne warunki w zimie 2010/2011 r.,
- występujące w styczniu i lutym silne wiatry miejscami odsłaniające rośliny z pokrywy śnieżnej przy ujemnych temperaturach powietrza powodowały wysmalanie ozimin,
- niekorzystny przebieg warunków atmosferycznych w lutym 2011 r., gdy po znacznym wzroście temperatury powietrza powodującym zaniknięcie pokrywy śnieżnej i rozmarzanie gleby nastąpił długotrwały okres znacznych spadków temperatury przy gruncie, dochodzących nawet do -29°C. Przy braku dostatecznej okrywy śnieżnej dochodziło do uszkadzania roślin uprawnych,
- niekorzystne warunki atmosferyczne w I dekadzie maja 2011 r. (spadki temperatury i rejonami obfite opady śniegu) powodowały uszkodzenia upraw, a nawet przełamywanie roślin.