PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Intensywne rolnictwo nie niszczy życia glebowego

Intensywne rolnictwo nie niszczy życia glebowego

Autor: Katarzyna Szulc

Dodano: 12-01-2015 12:29

Tagi:

Uprawa konwencjonalna, stosowanie chemicznych środków produkcji nie niszczy mikroorganizmów glebowych, nie powoduje wyjaławiania gleb czy ich zakwaszania.



Jedne z pożytecznych bakterii to m.in. z rodzaju Azotobacter, które wiążą azot z powietrza. Bakterie cechuje duża wrażliwość na kwaśny odczyn środowiska glebowego i nie żyją one przy pH poniżej 6,0. W Polsce udział gleb o odczynie kwaśnym i bardzo kwaśnym czyli pH ≤ 5,5 wynosi ponad 50 proc i dlatego na połowie gleb nie stwierdza się obecności Azotobacter spp. Wyniki badań przeprowadzonych w Zakładzie Mikrobiologii Rolniczej IUNG-PIB wskazują, że na przestrzeni prawie stu lat intensyfikacja rolnictwa nie wpłynęła na zwartość bakterii Azotobacter w glebie, a badana gleba nie była wyjałowiona.

Oczywiście negatywne skutki chemizacji rolnictwa były i są, głównie w rejonach charakteryzujących się, np. dużą koncentracją produkcji zwierzęcej lub stosowaniem zbyt wysokich dawek nawozów mineralnych. Swego czasu związane to było z brakiem odpowiednich zaleceń i uregulowań prawnych wynikającym w dużej mierze także z niedostatków wiedzy. W tej chwili obowiązuje Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej, dyrektywa Komisji Europejskiej w wyniku czego wyeliminowano substancje przestarzałe i najbardziej toksyczne dla środowiska, choć wprowadziła niedogodności i ograniczenia dla producentów rolnych oraz dyrektywa 2009/128/WE dotycząca zrównoważonej produkcji rolniczej i integrowanej ochrony roślin.

Prawidłowe nawożenie, wapnowanie zapobiega degradacji gleb, a dobrze odżywione rośliny to więcej resztek roślinnych, które są podstawowym źródłem składników odżywczych dla wszystkich organizmów w glebach. Mikroorganizmy uwalniają z nich składniki mineralne, które są pobierane przez rośliny oraz tworzona jest cenna próchnica. Na poprawę wzrostu zawartości próchnicy w glebie wpływa nawożenie obornikiem, ale także odpowiedni dobór roślin w zmianowaniu i nawożenie mineralne.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (10)

  • hiszpaneczka 2015-10-02 12:17:29
    Możemy uprawiać intensywny rolnictwo i niezaszkodzić glebie ale wszystko zależy czy utrzymamy na odpowiednim poziomie pH. Tak jak wyżej ktoś wspomniał zakwaszenie gleby było jednym z problemów rolnictwa hiszpański http://www.sic-egazeta.amu.edu.pl/index.php?t=2737 Pozdrawiam szczecin
  • jarki 2015-01-13 09:26:21
    A jak rozkład resztek pożniwnych ma się do temperatury ?
    Bo o wodzie to wszyscy wiemy zwłaszcza po tej suszy
  • ja 2015-01-12 23:11:52
    jarki, tylko azotobacter są takie wymagające. Pozostałe radzą sobie dobrze w zakwaszonej glebie. Poza tym Azotobacter wiążą znacznie mniej azotu niż bakterie brodawkowe. Ciekawy artykuł na ten temat jest w czasopiśmie Nawozy i Nawożenie 1(10) 2002, str. 266.
  • z.. 2015-01-12 21:33:30
    :) tak napisałam dla tych co nie mają
    W Gaskonii -Francja od strony Hiszpanii są takie rejony gdzie walczą z za wysokim pH - mocznikiem...jak tam jest ładnie i cieplutko dla starych kości ..kiedyś mi się śniło, że miałam tam winnicę ..ale nic nie było o pH....:).
  • west 2015-01-12 21:10:29
    I jak to się ma do twierdzenia mądrych urzędasów z Unii którzy twierdzą że małe ekstensywnie użytkujące ziemie gospodarstwa wpływają pozytywnie na stan środowiska.
  • jarki 2015-01-12 20:18:27
    Spoko ja mam sporo na plus ;)
    Ciekawe czy jest też górna granica :)
  • z.. 2015-01-12 20:00:25
    nie masz pH nie rozkłada się przyzwoicie słoma ...np. wtedy samo przez niektórych stosowane "mocznikowanie" ma nikły sens, jak zauważyłeś nie ma bakterii.....:) ale jak ktoś ma w polu poniżej "6" to pewnie i nie sypie "czegoś" po słomie..kółko graniaste...
  • jarki 2015-01-12 19:23:30
    O kurcze nie wiedziałem że bakterie azotowe nie żyją przy pH poniżej 6,0
  • z.. 2015-01-12 17:35:20
    Tyle mam kretów , że makabra...wszystko przez te szczęśliwe dżdżownice.....:) pewnie trzeba podwójną dawką Dursbanu w dużej dawce wody i po kłopocie....!!!!żartowałam.....ale super fajnie nie oznacza całkiem SUPER.
  • Wnuk Rolnika 2015-01-12 17:07:08
    Cytuję:
    "więcej resztek roślinnych, które są podstawowym źródłem składników odżywczych dla wszystkich organizmów w glebach".
    I to jest właśnie prawda: WIĘCEJ RESZTEK ROŚLINNYCH, a właściwie co najmniej tyle, ile potrzeba, lub więcej.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.183.183
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!