PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jakość ziarna zbóż z tegorocznych zbiorów

Jakość ziarna zbóż z tegorocznych zbiorów Żniwa zbliżają się ku końcowi i przed elewatorami ustawiają się dostawcy z materiałem; Fot. Katarzyna Szulc

Autor: Katarzyna Szulc

Dodano: 10-08-2017 09:06

Tagi:

Jakość ziarna z tegorocznych zbiorów, jak do tej pory, jest zróżnicowana i różnie kształtuje się w poszczególnych regionach Polski. Sprawdziliśmy, jak prezentują się parametry jakościowe ziarna w wybranych skupach, w różnych częściach kraju.



Żniwa zbliżają się ku końcowi i przed elewatorami ustawiają się dostawcy z materiałem. W tym sezonie większość miała nadzieję na całkiem pomyślne zbiory, te jednak nie obyły się bez przeszkód. Kapryśna pogoda popsuła optymistyczne prognozy i znacząco wpłynęła na jakość zebranego ziarna. 

Zachodniopomorskie

Elewator Gryfice – zbóż spełniających parametry konsumpcyjne jest niewiele, najczęściej wymagania spełnia żyto ozime. Ozima pszenica, pszenżyto nie spełniają wymagań pod względem gęstości. Ponadto zboża porażone są przez choroby i nie nadają się na konsumpcyjne. Na wszystkich zbożach paszowych występują grzyby z rodzaju Fusarium do 1 proc.

Wielkopolskie

Komplexmłyn Wągrowiec – skupowane zboża są raczej średniej jakości. Spadek jakości przede wszystkim zauważyć można u odmian wcześniejszych, z których ok 50 proc. wymłóconego ziarna jest porośnięte. Późniejsze odmiany, które teraz docierają do elewatorów „nie zdążyły” jeszcze porosnąć. Jeśli nadejdą kolejne opady deszczu zapowiadane dla tego regionu to także ziarno odmian zbóż późniejszych straci na jakości. Parametry: wilgotność ziarna na poziomie 14 proc. i nie jest przekroczona, gęstość ziarna pszenicy w stanie zsypowym 75-77, zawartość glutenu 25-29 proc., liczba opadania pszenicy 200-205 sek., liczba opadania żyta ok. 90 sek. Skup ziarna ruszył w ubiegłym tygodniu.

Kujawsko-pomorskie

Zakłady Przetwórstwa Zbożowo Młynarskiego Kruszwica – ziarno trafiające do skupu jest średniej jakości, która jest niższa niż w roku ubiegłym, ale nie jest ona zła. Deficyt słońca odbił się na wielkości białka, u ok 70 proc. dostarczonego materiału zawartość białka kształtuje się na poziomie 13 proc. Gęstość ziarna pszenicy ozimej w stanie zsypowym 77,5, liczba opadania pszenicy 260-280 sek. (w roku ubiegłym 360-380 sek.). Z pobliskich regionów materiał nie jest porośnięty, bez chorób. Skup trwa tu w pełni już od końca lipca br.

Mazowieckie

Interchemall Zespół Młynów Jelonki skupuje ziarno konsumpcyjne i jak dotychczas 10 proc. dostawców nie spełniało wymagań jakościowych i spotkało się z odmową przyjęcia. Do elewatorów słabszej jakości materiał nie jest przywożony, gdyż rolnicy przed dostarczeniem partii materiału sprawdzają najpierw jakość ziarna. Dostarczane ziarno spełnia kryteria wilgotności. Gęstość ziarna pszenicy ozimej w stanie zsypowym ma powyżej 75, zawartość glutenu waha się od 17-30 proc., liczba opadania minimum 220 sek. Także żyto spełnia parametry jakościowe, jedynie w niektórych przypadkach gęstość ziarna minimalnie odbiega od normy.

Małopolskie

Polskie Zakłady Zbożowe w Krakowie - rejon cechuje się wysokim rozdrobieniem gospodarstw i dostarczany materiał nie jest wyrównany. Tu także wpływ na jakość miały warunki pogodowe. Problem z wyrównaniem spowodowała susza, która w regionie utrzymywała się przez dwa miesiące. Gęstość ziarna w stanie zsypowym ma poniżej 75 proc. i przeważają pszenice niskoglutenowe (poniżej 27 proc.) z zawartością glutenu 21-25 proc. Skup ruszył tu od zeszłego tygodnia.

Dołącz do dyskusji na forum.farmer.pl  Rozmawiaj w temacie: żniwa

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • rolnik222 2017-08-10 22:20:26
    To jest takie szukanie jak by obniżyć ceny! Jak nie ma "jakościowej " to biorą co jest. Byle by dużo było! W
  • Dolnoslazak 2017-08-10 21:36:49
    Moja łapie wszystkie parametry
  • Lala 2017-08-10 20:20:10
    Polać mu!
  • Felix 2017-08-10 12:46:38
    To jak to w końcu jest z tą pszenica jakosciowa - jest jej pod dostatkiem czy nie ma? Na innym portalu czyta się że jest dostatek jakościowki... W tym artykule raczej wskazuje się na to jak jest rzeczywiście w kraju - w każdym regionie czegoś brakuje do szczęścia: w części x często brak gęstości, części y - białka, a części z - liczby opadania. Prawda to szanowni rolnicy czy nie?
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.96.153
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!