Dla jęczmienia jarego w zależności od jakości gleby norma wysiewu kształtuje się przeciętnie od 120 do 160 kg/ha. Na tych lepszych jest ona niższa, na gorszych - wyższa. Dawka wysiewu jest też zależna od terminu siewu. W tym roku zalecane jest jej zwiększenie o 5-10 proc., co sprawi, że łan będzie bardziej gęsty i zrekompensuje to mniejsze krzewienie roślin. Co ważne im mniejszy system korzeniowy, tym słabsze krzewienie się roślin, skutkujące niedostateczną liczbą kłosów w łanie i dlatego bardziej efektywne staje się zwiększane ilości wysiewu nasion w takich warunkach jak w tym roku.

Wraz z przesuwaniem się terminu siewu zwiększa się też gęstość siewu. W terminie do 20 kwietnia w zależności od odmian gęstość wynosi od 290 do 380 ziarn/m². Z kolei, kiedy wysiew trwa od 20 do 25 kwietnia to gęstość wzrasta i waha się od 300 do 400 ziarn/m². Generalnie wiele zależy od odmiany i warto zapoznać się z rekomendacją hodowcy dla niej.

W przypadku późnej wiosny bardziej poleca się wysiew jęczmienia na cele pastewne, bo w wypadku tego browarnego opóźnienie wpływa na jakość ziarna - na parametry słodu.

Tam, gdzie można jeszcze wysiać pszenicę jarą i owies, zaleca się zwiększenie ilości wysiewu o około 15 proc. w stosunku do siewu optymalnego. Przedłużenie terminu, nawet na terenie Polski północno-wschodniej, do końca kwietnia nie jest zalecane.