Europa Zachodnia docenia wartość owsa w szerszym wymiarze niż tylko pasza dla koni. Zboże to powszechnie służy jako pokarm dla ludzi, przez co obszar jego uprawy wzrasta z roku na rok. W Polsce jest wręcz przeciwnie. Koni coraz mniej, a zainteresowanie społeczeństwa artykułami zawierającymi owies jest wciąż kilkakrotnie niższe.

Sporo tracimy. Owies zawiera szereg substancji psychoaktywnych, które obniżają stan napięcia nerwowego i wprawiają nas w dobry humor – twierdzą naukowcy. Płatki owsiane, błonnik, mąka z owsa polecana jest także tym, którzy borykają się z nadmiarem wagi i chorym na cukrzycę. Owies zawiera cenny składnik zwany betaglukanem.

Joanna Harasym wymyśliła instalację do biorafinacji owsa w celu ekstrakcji betaglukanu. Naukowcy są już o krok do uzyskania remedium na najpoważniejsze dolegliwości cywilizacyjne - cukrzycę i otyłość.