Termin siewu to jeden z podstawowych czynników, który wpływa na wysokość i jakość plonów. Niestety nie zawsze warunki pogodowe pozwalają wywiązać się z „widełek” czasowych wykonania zabiegu. W tym sezonie wielu rolników zdecydowało się na wczesne siewy zbóż jarych.

Już opisaliśmy tzw. optymalne terminy siewy zbóż jarych, ale czy trzeba się ich idealnie dochować – niekoniecznie.

Wcześnie wysiane rośliny po pierwsze mają lepiej rozwinięty system korzeniowy, co ułatwia pobieranie z gleby składników mineralnych. Po drugie są lepiej uodpornione na niedobory wody, gdyż wykorzystują jeszcze tę pozimową. Po trzecie są słabiej atakowane przez choroby i szkodniki. Termin ma wpływ na większą liczbę pędów produkcyjnych, liczbę ziaren oraz masę ziarniaków.

Wadą wczesnego terminu jest silniejsza konkurencja chwastów, bo na przykład mogą one wschodzić szybciej niż roślina uprawna.

Jak wynika z metodyki integrowanej ochrony roślin pszenica jara może być wysiewana bardzo wcześnie, gdyż jest gatunkiem, który odznacza się dużą reakcją fotoperiodyczną i odpornością na wiosenne przymrozki. Dobrą zasadą jest wysiewać ją jak najwcześniej, kiedy tylko można wejść w pole.

Owies jest rośliną dnia długiego i można wysiewać go jak najwcześniej. W tym roku cieszy się on sporym powodzeniem. Trzeba podkreślić, że opóźnienie terminu źle wpływa na produktywność rośliny, gdy dzień staje się dłuższy, gdyż przez skrócenie okresu rozwoju wegetatywnego roślina wydaje nieliczne i słabo wykształcone pędy generatywne. Owies kiełkuje już w temperaturze 2–3°C, dlatego nie ma bariery termicznej przy wczesnym terminie siewu.

Podobnie siew pszenżyta jarego może być wykonany, gdy tylko pozwolą na to warunki wilgotnościowe i termiczne. Większość odmian tego gatunku plonuje najlepiej właśnie przy wczesnym siewie.

Co z jęczmieniem? Może być on wysiewany później niż inne gatunki zbóż, bo jest on rośliną ciepłolubną i źle znosi nadmiar wilgoci, a także związany z tym niedobór powietrza w glebie. W tym wypadku wpływ wczesnego terminu siewu na plon determinowany jest dłuższym okresem wegetacji i tym samym możliwością większego pobrania składników mineralnych.