PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Koszenie i rozdrobnienie kukurydzy na kiszonkę

Autor: Katarzyna Szulc

Dodano: 12-09-2017 09:54

Tagi:

O jakość kiszonki dbać trzeba na każdym etapie jej produkcji. Jak prawidłowo ją sporządzić omawiali specjaliści na spotkaniu zorganizowanym przez firmę Osadkowski SA w Zakładzie Doświadczalnym Pawłowice w Wielkopolsce.



Chcąc sporządzić dobrą kiszonkę z kukurydzy zacząć trzeba od doboru właściwych odmian, czyli kiszonkowych. Na polach w ZDZ w Pawłowicach prezentowano: MAS 20.S (FAO 240), MAS 23.A (FAO 240), LG 30.260 (FAO 250), LG 30.273 (FAO 260), SY Campona (FAO 260). Poza doborem odmian istotny jest m. in. optymalny termin koszenia oraz rozdrobnienie zakiszanego materiału.

Najlepszym czasem na rozpoczęcie zbioru kukurydzy na kiszonkę jest moment pojawienia się linii mleka w połowie, po środku, co widoczne jest po jego przecięciu wzdłuż. Termin zbioru określa się na podstawie suchej masy (SM) całych roślin i w tym celu jako reprezentacyjne najlepiej wybrać te z głębi pola, z różnych miejsc (tak by oddawały rzeczywisty stan plantacji).

Optymalny moment do zbioru przypada, gdy SM całej rośliny jest na poziomie 28 – 35 proc. i najlepiej, jeśli SM ziarniaka jest na poziomie ok. 45-50 proc. Zbiór takich roślin pozwala na wykorzystanie energii pochodzącej ze skrobi i włókna.

Im więcej skrobi w kiszonce tym większa zawartość energii. Zbliżając się do 35 proc. SM uzyskuje się więcej energii ze skrobi, ale mniej z włókna. Dlatego przy późniejszym zbiorze, przy fazie dojrzałości powyżej 35 proc. SM spada jakość włókna, co przekłada się na gorszą strawność, ziarno staje się szkliste.

Gdy zawartość SM całych roślin przekroczy 37 proc. materiał staje się suchy, twardy i trudny do rozdrobnienia. Taką źle rozdrobniona kiszonkę trudniej jest ubić. W masie pozostaje powietrze, w takich warunkach z powodzeniem rozwijają się grzyby, zwiększa się zawartość toksyn, w efekcie kiszonka zaczyna się psuć.

Ziarna w kiszonce powinny być rozgniecione, w przeciwnym wypadku należy liczyć się ze stratą skrobi z paszy. Rozdrobnienie ziarniaka umożliwia rozkład zwartej w nim skrobi. Tylko niewielkie naruszenie ziarna podczas rozdrabniania nie wystarczy, takie ziarniaki są wydalane razem z kałem.

Stąd jako jedno z podstawowych zadań przy sporządzaniu kiszonki należy uznać prawidłowe rozdrobnienie, na frakcje do 10 mm. Im kukurydza jest starsza i bardziej sucha tym krótsza powinna być sieczka. Przy SM 30-35 proc. rozdrobniona powinna być na frakcje 6-8 mm, przy SM powyżej 35 proc. na 6 mm.

Prawidłową wielkość rozdrobnienia kiszonki sprawdzić można na specjalnych sitach, gdzie najwięcej materiału z badanej próby powinno pozostać na sitach 2 (45-65 proc.) i 3 (30-40 proc.). Sita przesiewają frakcje: 1 to najgrubsze oczka 19,05 mm, 2 to oczka wielkości 7,87 mm, 3 oczka wielkości 1,27 mm, 4 to podstawa-gładkie.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.3.15
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!