PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Kukurydza na kiszonkę ma około 20-25 proc. suchej masy

Kukurydza na kiszonkę ma około 20-25 proc. suchej masy W większości regionów kraju kukurydza na kiszonkę najprawdopodobniej będzie zbierana w pierwszej i drugiej dekadzie września; Fot. Anna Kobus

Faza woskowa lub woskowo-szklista ziarna jest optymalnym terminem zbioru kukurydzy na kiszonkę. Wówczas zawartość suchej masy wynosi około 30 – 35 proc. Z monitoringu prowadzonego przez firmę Limagrain wynika, że kukurydza nie nadaje się jeszcze do zbioru. Najczęściej osiągnęła ona wartość nie przekraczającą 25 proc. suchej masy.



Zalecanym terminem dla zbioru kukurydzy na kiszonkę jest moment gdy linia mleczna znajduje się w odległości 1/3 od podstawy ziarniaka. Wówczas zawartość suchej masy kształtuje się na poziomie około 35 proc. Oprócz zróżnicowania odmianowego, na termin osiągnięcia tej wartości wpływ ma wybrana technologia uprawy oraz przebieg warunków pogodowych.

Jak wynika z monitoringu prowadzonego przez firmę Limagrain, optymalną wartość do zbioru kukurydza osiągnęła jedynie na badanych plantacjach w powiecie radomskim (woj. mazowieckie), powiecie opatowskim (świętokrzyskie), i jedna odmiana z powiatu prudnickiego (woj. opolskie).

Należy tu zaznaczyć, że są to regiony w których w tym sezonie okresowo brakowało wody.
W pozostałych lokalizacjach kukurydza jest jeszcze do zbioru nie gotowa i w zależności od lokalizacji osiągnęła wartość około 20-25 proc. suchej masy. Przy normalnym przebiegu pogody zawartość suchej masy może się zwiększać się o nawet 0,5 proc. dziennie. Stąd prawdopodobnie zbiory kukurydzy kiszonkowej będą głównie przeprowadzane w pierwszej i drugiej dekadzie września.

Należy tu zaznaczyć, że zarówno zbyt wczesny, jak i zbyt późny zbiór kukurydzy przekłada się na zmniejszenie wartości pokarmowej kiszonki.

Zbyt wczesne cięcie, zbyt wilgotnego materiału powoduje skierowanie fermentacji na złą drogę, w wyniku czego powstają duże ilości kwasów, w tym kwasu octowego. Dodatkowo taka kiszonka charakteryzuję się obniżoną wartością pokarmową, wynikającą z mniejszej zawartości skrobi.

Zbyt późny zbiór kukurydzy powoduje trudności z rozdrobnieniem materiału, ponieważ przy zawartości 37 proc. suchej masy staje się on zbyt suchy i twardy. Taką masę gorzej się ubija i trudniej jest stworzyć beztlenowe warunki niezbędne do rozwoju bakterii kwasu mlekowego.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.111.185
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!