PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Kukurydza zebrana w 30 proc.

Kukurydza zebrana w 30 proc.

- Kukurydza kiszonkowa jest już zebrano z około 1/3 powierzchni. Jej jakość jest bardzo zróżnicowana – mówi portalowi farmer.pl prof. Tadeusz Michalski, prezes Polskiego Związku Producentów Kukurydzy.



W tym roku szacuje się, że powierzchnia uprawy kukurydzy z przeznaczeniem na kiszonkę wynosi około 450 tys. ha. Co prawda nie zwiększyła się ona tak drastycznie, jak ziarnowa, ale z powodu konieczności przesiewów ozimin i tak jest większa niż w roku ubiegłym. Trudno jednak określić czy jej jakość będzie lepsza niż w poprzednim sezonie. Najpewniej nie, bo z powodu suszy, zawartość suchej masy będzie większa niż zwykle.

Najważniejszym parametrem jakościowym przy zbiorze kukurydzy na kiszonkę jest właśnie zawartość suchej masy. Powinna ona oscylować wokół 28-35 proc. Jest to ważne, bo wówczas kukurydza dobrze się kisi, nie wyciekają z niej soki, przez co starty też są mniejsze. Ziarno podczas zbioru powinno mieć dojrzałość woskową, a nawet początek pełnej. Odmiany o szybciej zasychających liściach i łodygach taką zawartość suchej masy uzyskują w dojrzałości ciastowatej lub woskowej ziarna. Zbierając jednak takie odmiany w późniejszych stadiach dojrzałości, można uzyskać za bardzo suchy materiał, w którym zawartość suchej masy przekracza 35 proc.

Podczas suszy, jak to miało miejsce w tym roku, zawartość suchej masy może nawet wynieść 40 proc., co prowadzi do strat z powodu pleśnienia kiszonki. Dodatkowo taką podeschniętą kukurydzę trudniej ugnieść w silosie, a sam proces kiszenia przebiega wolniej.

- Kiszonka, zwłaszcza w centralnej części kraju, jest przesuszona. Kolby są nierozwinięte. Dlatego trzeba bardzo obserwować stan kolb, łodyg i liści - mówi prof. Michalski.

Kiedy w danym regionie wystąpiła susza, wówczas kukurydzę należy zbierać, kiedy łodygi z liśćmi są jeszcze w części zielone, nawet jeśli ziarno okazuje się mniej dojrzałe. - W sytuacji, kiedy udział kolb jest mały, na plon i jakość kiszonki najważniejszy wpływ ma masa łodyg i liści. W takich warunkach należy zbierać kukurydzę, kiedy pęd jest jeszcze zielony, a czekanie na dojrzałość woskową nie tylko nie zwiększy plonu, ale może pogorszyć strawność kiszonki - podkreśla specjalista.

Lepsza sytuacja jest w zachodniej Polsce, gdzie kukurydza w sierpniu miała wystarczającą ilość wody. tam zbiory kiszonki mogą być też opóźnione z powodu również wiosennych chłodów.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.118.107
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!