PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Liczba opadania to wskaźnik porastania ziarna

Liczba opadania to wskaźnik porastania ziarna Badanie parametrów ziarna, fot. M. Tyszka

Żniwa w tym roku zakończyły się wcześniej niż zwykle. Zebrane ziarno z powodu przebiegu pogody było drobne, o niskiej masie tysiąca ziaren, słabo wyrównane, o wysokiej zawartości białka, ale za to często o niskiej liczbie opadania. O czym mówi ten ostatni czynnik?



O wysokiej zawartości białka pisaliśmy TUTAJ na portalu farmer.pl, teraz przyszedł czas na liczbę opadania. Okazuje się, że zwłaszcza w wypadku pszenżyta, ale też i pszenicy, parametr ten jest dużo gorszy w tym sezonie.

Powód? Opady deszczu, które pojawiły się w naszym kraju w lipcu. Zboża były wówczas gotowe do zbioru, dojrzałe, ale nie można było ich „wykosić”, bo intensywne burze skutecznie to utrudniały. Przebieg pogody sprawił, że dosyć często ziarno porastało jeszcze w kłosie.

Co ciekawe, a o czym często zapominamy, parametrem, który może sugerować, że doszło do takiego procesu jest właśnie liczba opadania. To ona jest wskaźnikiem ukrytego porastania.

Warto wiedzieć, że na porastanie najbardziej wrażliwe są pszenica, pszenżyto i żyto. Najczęściej formy ozime, odmiany wczesne.

Ziarno pszenicy przeznaczone do obrotu handlowego powinno odznaczać się liczbą opadania w wysokości co najmniej 150 sekund, pszenżyta – 80 sekund. W skupie interwencyjnym te normy są wyższe i wynoszą dla pszenicy: co najmniej 220 s, a dla żyta 120 s.

W konsekwencji, jeśli ten parametr będzie niski, może się pojawić problem ze zbytem zebranych plonów, a do tego firmy skupowe mogą obniżyć cenę ziarna.

Poza tym porośnięte ziarno nie nadaje się też do siewu, gdyż utraciło ono wigor i zdolność kiełkowania. Nie poleca się go do skarmiania przez zwierzęta, gdyż może zawierać mikotoksyny, więcej na ten temat TUTAJ.

Liczba opadania wskazuje poziom enzymów amylolitycznych zawartych w ziarnie. Ta poniżej 150 sekund nie może być wykorzystywana do celów piekarniczych, bo odznacza się ona bardzo wysoką zawartością wyżej wymienianych enzymów. Poza tym pokazuje, że w ziarnie przebiegają procesy życiowe takie jak np. oddychanie, co sprawia że wydziela się z niego ciepło i woda, a to może prowadzić do zawilgocenia i samozagrzewania ziarna.

Zbyt wysoka liczba opadania również jest niekorzystna, ale w tym sezonie raczej brakuje takich partii surowca.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • Pałuki 2018-08-27 14:31:47
    W tym roku masakra , białko i gluten na 6+ (dużo ponad minimum) , liczba opadania max 120 a średnio 110 (mimo że gołym okiem nie widać by ziarno było porośnięte :( )
    • Gamzi 2018-09-02 18:56:31
      Moja ma l.o. 270 a i tak na skupie marudził że licho. Dlatego niech nadal leży w stodole. Może za kawałek się okaże że nie jest taka zła.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 66.249.66.213
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!