PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Mączniak prawdziwy zbóż i traw obecny głównie na wcześnie zasianych plantacjach

Mączniak prawdziwy zbóż i traw obecny głównie na wcześnie zasianych plantacjach Jak donoszą producenci rolni, głownie na wcześnie zasianych plantacjach jęczmienia ozimego oraz pszenicy ozimej pojawił się mączniak ozimy zbóż i traw. Fot; Anna Kobus

Na plantacjach zbożowych pojawił się mączniak prawdziwy zbóż i traw. Objawów choroby nie jest dużo, jedynie lokalnie występuje w większym nasileniu i to głównie dotyczy wcześniej sianych zbóż. Należy jednak kontrolować plantacje, gdyż obecnie nadal panują dogodne warunki do rozwoju choroby.



Mączniak prawdziwy zbóż i traw może rozwijać się nawet w temperaturze 5°C. W związku z tym to, że jest chłodno nie można generalizować, że objawów chorób w zbożach na jesienią będzie mniej. Jest wilgotno, a takie warunki przez grzyby są preferowane. Należy zatem kontrolować plantacje zbożowe, gdyż choroba nadal może się rozwijać i porażać kolejne rośliny.

Mączniaka praktycznie nie można pomylić z inną chorobą. Pierwsze objawy porażeniem widoczne są na liściach w postaci białych, kłaczkowatych nalotów. Z czasem one ciemnieją przybierając szarobrunatny kolor. Jesienią opanowuje głównie liście, na których zimuje. Wczesną wiosną porażone rośliny stają się źródłem infekcji dla nowych przyrostów.

Próg ekonomicznej szkodliwości w jęczmieniu to 25–35 proc. roślin z pierwszymi objawami choroby – widoczne są pojedyncze, białe skupienia nalotu grzybni w fazie krzewienia, a dla pszenicy, pszenżyta i żyta to 50–70 proc. roślin z pierwszymi objawami choroby w fazie krzewienia. Nie mniej jednak trudno tu mówić o progu ekonomicznej szkodliwości, gdyż z powodu bardzo chłodnego października nie wiele plantacji rozpoczęło się krzewić. Większość jednak plantacji jest zasianych w terminie opóźnionym, stąd w sposób oczywisty będą rzadziej porażane przez choroby grzybowe. Warto jednak i je obserwować pod kątem atakujących je patogenów, gdyż jesienne infekcje są źródłem dalszego i często wczesnego intensywnego rozwoju choroby na wiosnę.

Do zwalczania mącznika wykorzystać można fungicydy z grupy morfolin, gdy temperatury oscylują w granicach 5°C, przy wyższych ok. 10-12°C – można sięgnąć triazole.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.71.68
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!